Προβληματίζει η επίσκεψη του Πάπα στη Βοσνία




Απρίλιος 29, 2015.

Ζάγκρεμπ.

Η τρομοκρατική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στην Ζβόρνικ, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αξιωματικός και τραυματίστηκαν άλλοι δύο, προβληματίζει  τους Κροάτες αναλυτές, οι οποίοι  πιστεύουν ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα στις 6 Ιουνίου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, δεν θα πρέπει να αναβληθεί, εξαιτίας φόβων για την ασφάλειά του.


Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Ζβόρνικ, δεν υπήρχε καμία πληροφορία από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή τουλάχιστον για άλλες πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Προφανώς αποτελεί παράλειψη η μη παρακολούθηση των ριζοσπαστών Ισλαμιστών.

Ο καθηγητής  Μίρκο Μπιλάντζιτς υποστηρίζει ότι «το ζήτημα αυτό της ασφάλειας  αφορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Υπό την έννοια αυτή δεν νομίζω ότι θα αναβληθεί η επίσκεψη του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας».

Ο ίδιος θα τονίσει ότι ο φόβος δεν τίθεται ως εμπόδιο, αλλά η αποστολή του Ποντίφικα είναι να συναντήσει το φόβο.

Ο Μπιλάντζιτς- σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούγκ- θα επισημάνει ότι η ακύρωση της επίσκεψης  του Πάπα Ιωάννη Παύλου το 1994 στη Βοσνία, έγινε εξαιτίας άλλων συνθηκών.

Η Βοσνία είχε εδώ και χρόνια (από το 2010)  δηλώσει ότι θα αναδιοργανώσει την υπηρεσία πληροφοριών που έχει, αποβάλλοντας από αυτήν στοιχεία προσκείμενα στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό, εντούτοις δεν έχει κάνει τίποτε από τότε.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ασφάλεια του Πάπα δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,  γιατί μια τέτοια επίσκεψη,  ξεπερνά τις δυνατότητες των βοσνιακών  μυστικών υπηρεσιών.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr