Η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία με Ρωσία για αγορά φυσικού αερίου






Απρίλιος 2, 2015.

Κίεβο.

Η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου εντός των επόμενων τριών μηνών στην τιμή των 248 δολαρίων ανά κυβικό μέτρο φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας, όπως δημοσιεύει το σερβικό πρακτορείο  ειδήσεων Τανγιούγκ.


Εκτός από την τιμολόγηση, η συμφωνία επεκτάθηκε και σε άλλες προϋποθέσεις βάσει του  «πακέτου του χειμώνα», που μόλις έληξε μεταξύ της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου «Νάφτογκαζ» και του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου «Γκαζπρομ», σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η συμφωνία αποτελεί «νίκη» των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της «Naftogaz» και της «Gazprom» σε σχέση με την πολιτική, όπως δήλωσε ο υπουργός ενέργειας Βολοντιμίρ Ντεμτσίσιν.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπέγραψε διάταγμα χθες ότι στην Ουκρανία παρέχεται έκπτωση  στο φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου στο σύνολο του φόρου κατά την εξαγωγή, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε την Τρίτη, πριν από τη λήξη της σύμβασης για το φυσικό αέριο για την περίοδο του χειμώνα, την πρόταση για την επέκταση της ισχύος των χαμηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο προς την Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση του Μεντβέντεφ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θεωρεί σκόπιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα της ουκρανικής πλευράς και της Gazprom, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα συμμορφώνεται με όλες τις διατάξεις της σύμβασης.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr