Η Ρωσία αγοράζει χρυσό σε απάντηση των κυρώσεων




Απρίλιος 21, 2015.

Μετά από ένα διάλειμμα δύο μηνών, η Ρωσία επανέλαβε την αγορά χρυσού. Η χώρα έχει αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ράβδους  σε 39.800.000 ουγκιές ή περίπου 1238 μετρικούς τόνους από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.


Ένα μήνα νωρίτερα, στα θησαυροφυλάκια της Μόσχας υπήρχαν 38.800.000 ουγκιές  του κίτρινου μετάλλου. Η αγορά είναι η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2014.

Η χώρα, που είναι η πέμπτη στον κόσμο σε αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου, επέστρεψε στην αγορά χρυσού μετά από μια παύση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η Ρωσία με την αγορά χρυσού κατά τους τελευταίους μήνες του 2014, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας του ρουβλίου, όπως είχε ανακοινώσει η τράπεζα τον Φεβρουάριο.

Οικονομικοί αναλυτές, πιστεύουν ότι η Μόσχα αγοράζει το πολύτιμο μέταλλο, λόγω των κυρώσεων της Δύσης και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Η τιμή του μετάλλου σε ρούβλια υποχώρησε κατά 8% τον περασμένο μήνα.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Ρωσία έχει τριπλασιάσει τα αποθέματά της σε χρυσό από το 2005 και κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1993.

Ο χρυσός είναι περίπου το 13% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, σύμφωνα με το World Gold Council που εδρεύει στο Λονδίνο.

Συγκριτικά,  το ποσοστό αυτό είναι περίπου 70% στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, που κατέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την παγκόσμια κεντρική τράπεζα, η Ρωσία προβλέπεται να αγοράσει τουλάχιστον 400 τόνους πολύτιμου μετάλλου φέτος.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr