Αλεβίτες: Κύριος εχθρός μας ο πρόεδρος Ερντογάν




Απρίλιος 5, 2015.

 Ο Turgut Öker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αλεβιτών- AABK, παραιτήθηκε από τη θέση του για να συμμετάσχει στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα με το φιλοκουρδικό Λαϊκό  Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) που θα γίνουν στις 7 Ιουνίου.


Το AABK έχει κατηγορήσει αρκετές φορές τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για υπονόμευση των κοσμικών θεμελίων της χώρας και ότι προσπαθεί να τα εξισλαμίσει.

«Είναι μια καλή ιδέα να σχηματίσουν πολιτική συμμαχία το HDP και οι Αλεβίτες, ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ο κύριος εχθρός των Αλεβιτών», δήλωσε ο Όκερ.

Από το 2002 ο Τουργκούτ Όκερ, Τούρκος στην καταγωγή που ζει στη Γερμανία, είναι ο πρόεδρος της AABK, της μεγαλύτερης οργάνωσης των Αλεβιτών, με 14 ομοσπονδίες και 264 συλλόγους στην Ευρώπη. Στην Τουρκία, περίπου το 10 με 20 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας είναι Αλεβίτες. Επιπλέον υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Αλεβί που ζουν στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.

Επιπλέον, ο Selahattin Demirtaş, συν-επικεφαλής του HDP, προέτρεψε την περασμένη Δευτέρα το τουρκικό εκλογικό σώμα στη Γερμανία να είναι ενεργό στις επερχόμενες εκλογές. Το HDP είναι πρόθυμο για την υποστήριξή τους, δεδομένο ότι έχει ως στόχο να ξεπεράσει το όριο του 10 τοις εκατό που απαιτείται για να έχει άμεση εκπροσώπηση στο τουρκικό κοινοβούλιο.

«Η Γερμανία θα καθορίσει αυτή τη νίκη», είπε ο Ντεμιρτάς σε ομιλία του σε γειτονιά του Βερολίνου την εβδομάδα που πέρασε.

«Για πολλές γενιές», σημειώνει το δημοσίευμα, «οι Αλεβίτες εκδιώχθηκαν στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου ως «άπιστοι»- «kâfirler» και ψηφίζουν ως επί το πλείστον το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, κατήργησε τον ισλαμικό νόμο το 1924. Στις τελευταίες εκλογές στην Τουρκία, τον Αύγουστο του 2014 οι περισσότερες οργανώσεις Αλεβί, επέκριναν τον διορισμό του στο CHP, τον Εκμελετίν Ιχσανόγκλου, λόγω του ισλαμικού φόντου του.

Επιπλέον, πολλοί Αλεβίτες ζητούν την κατάργηση της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων, Diyanet, γιατί παρεμβαίνει στην πολιτική.

Σύμφωνα με αυτούς, αυτή εξυπηρετεί μόνο τη σουνιτική πλειοψηφία στην Τουρκία. Το HDP υποστηρίζει την κατάργηση του Diyanet, αλλά το CHP δεν το υποστηρίζει.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr