Σκόπια: Η έννοια του δημοψηφίσματος για το Eμπορικό Kέντρο- αντιδράσεις του VMRO-DPMNE



 


Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Απρίλιος 23, 2015.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός διαδραματίζεται στην πόλη των Σκοπίων, κατά της βούλησης των πολιτών της πόλης αυτής, να διατηρηθεί το Εμπορικό Κέντρο της Πόλης ως έχει και να μην «αρχαιοποιηθεί» και αυτό,  από τον πρωθυπουργό της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι.



Συγκεκριμένα, το συντονιστικό όργανο του VMRO-DPMNE ( οι «φρουροί του Γκρούεφσκι»), στο δήμο  του Κέντρου της πόλης των Σκοπίων (όπου ανήκει και το Κέντρο), κινητοποίησαν ακτιβιστές  του κόμματος από όλη την επικράτεια, οι οποίοι επισκέπτονται τις κατοικίες των πολιτών που ζουν στο Κέντρο, για να τους πείσουν να απόσχουν από τη ψηφοφορία.


Μάλιστα, άλλοι ακτιβιστές οι οποίοι διένεμαν φυλλάδια για το δημοψήφισμα, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις «Άλφα» της αστυνομίας,  γιατί δεν είχαν άδεια και κρατήθηκαν σε αστυνομικό σταθμό επί τρίωρο.

Η σημασία του δημοψηφίσματος για το Εμπορικό Κέντρο της Πόλης

Με πρωτοβουλία μια άτυπης ομάδας πολιτών του «Κέντρου», του κεντρικού δήμου του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης των Σκοπίων, θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τη διατήρηση της αυθεντικής εμφάνισης του μεγάλου Εμπορικού Κέντρου της Πόλης, «Gradiski Trgaovski Centar», γνωστό με τα αρχικά «GTC».



Το GTC» είναι μια μεγάλη δομή αρχιτεκτονικά σχεδιασμένη από Αμερικανό αρχιτέκτονα που διαμορφώθηκε και τελείωσε το 1973.


Αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο ενιαίο παράδειγμα της παρουσίας μοντερνιστικών τάσεων στην πόλη των Σκοπίων, και το σημαντικότερο,  απηχεί την έννοια των εμπορικών κέντρων.

Δια μέσου των δεκαετιών, έγινε και παραμένει το κέντρο της αστικής ζωής την πολιτών των Σκοπίων.


Μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014» που είναι μια μεγαλεπήβολη προσπάθεια της ακροδεξιάς κυβέρνησης του VMRO-DPMNE,  να προσδώσει τη «γοητεία της αρχαιότητας» στο κέντρο της πόλης, το σχέδιο προβλέπει να εμφανίσει το Εμπορικό Κέντρο με μια ψευδο-νεοκλασική πρόσοψη που θα καλύπτεται από έναν θόλο.



Το σχέδιο αυτό αντιμετώπισε την απόρριψη δύο εμπειρογνωμόνων αρχιτεκτόνων και αισθητικής δομών, καθώς και από πολίτες της πόλης των Σκοπίων γενικότερα.


Είναι γεγονός ότι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένα ασήμαντο γεγονός – η ανακαίνιση ενός κτηρίου- αλλά, μέσω αυτού, έγινε μια συμβολική πάλη του πληθυσμού της πόλης των Σκοπίων, εναντίον μια δικτατορικής επιβολής για τη «νέα αρχιτεκτονική της ερμηνείας της ιστορίας»…


Σήμερα, η πρωτοβουλία των πολιτών για τη διατήρηση της σημερινής δομής, ανακοίνωσε την «σιωπή προ του δημοψηφίσματος», που θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Απριλίου.


Ο στόχος της πρωτοβουλίας έχει εγκριθεί από τον Δήμαρχο του Κέντρου, Αντρέι Ζερνόφκσι, που είναι ο μοναδικός δήμαρχος, ενός δήμου του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης των Σκοπίων που εκλέγεται  από ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, δηλαδή από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα- LDP.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr