Αμηχανία σε Γερμανία και Γαλλία για το σκάνδαλο κατασκοπείας




Μάιος 1, 2015.

Η δημοσιοποίηση στοιχείων για συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας (BND)  με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), πέρα από δεδομένα για τρομοκρατία έχουν σοκάρει τους ιθύνοντες της Γερμανίας, αλλά και της Γαλλίας.


Όταν η Καγκελάριος  της Γερμανίας, ανακάλυψε ότι το κινητό της  παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το 2013 είχε δηλώσει αμήχανα: «Οι φίλοι δεν πρέπει να υποκλέπτονται».

Η BND παρέδωσε στην NSA κινητά, IP και emails

Αλλά, η κατασκοπεία δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, η BND κατασκόπευε και γειτονικές χώρες και τροφοδοτούσε τα στοιχεία στις ΗΠΑ, η αποκάλυψη αυτή,  έφερε σε δύσκολη θέση το Βερολίνο.
Επί αρκετά χρόνια- πολλοί αναφέρουν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους,  της 11 Σεπτεμβρίου του 2001- η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών- BND, συνεργάζεται  με την NSA.
Γερμανοί πράκτορες έχουν συμπληρώσει τον κατάλογο της Ουάσιγκτον με αριθμούς κινητών τηλεφώνων και διευθύνσεις IP των προσώπων υπό κατασκοπεία, στην ευρωπαϊκή ήπειρο.  Ως στόχος προβάλλονταν  η καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Οικονομική και βιομηχανική κατασκοπεία

Το 2008, ωστόσο, η BND, όπως αποκαλύφθηκε στο Βερολίνο, ο κατάλογος των υπό παρακολούθηση ατόμων δεν είχε καμία σχέση με την τρομοκρατία.

Παρακολουθούνταν εμπορικές επιχειρήσεις, διεθνείς βιομηχανίες, όπως λ.χ. η Airbus. Η παρακολούθηση είχε στραφεί στη βιομηχανική κατασκοπεία.

Η BND κατασκόπευε τη Γαλλία και την ΕΕ

Αυτή τη φορά, η διαρροή εγγράφων έδειξε ότι η Γερμανοί πράκτορες κατασκόπευαν για λογαριασμό της NSA, το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να μην υπάρχει δημόσια αντίδραση από τη Γαλλία, αλλά οι αποκαλύψεις πρόκειται να βλάψουν τις σταθερές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η γερμανική κυβέρνηση υπό την αυξανόμενη πίεση αποκάλυψε ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικό.

Τα ψέματα των Γερμανών υπευθύνων

Το 2008, όταν ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών,  Τόμας ντε Μεζιέρ,  ήταν υπουργός στην Καγκελαρία, ήταν ο άμεσα υπεύθυνος για την BND. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτε για την κατάχρηση των μυστικών υπηρεσιών.

Την Τετάρτη, η γερμανική εφημερίδα Bild στο πρωτοσέλιδό της είχε μια επεξεργασμένη φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών της χώρας με μια μακρόστενη μύτη, όπως του Πινόκιο όταν έλεγε ψέματα.

«Ο κ. Μεζιέρ παίζει με την ατιμωρησία» έγραφε η εφημερίδα.

Ο Μεζιέρ απάντησε με δήλωση ότι εφόσον οι πληροφορίες είναι διαβαθμισμένες, δεν έχει δικαίωμα να τις συζητήσει δημόσια.

Προέτρεψε όμως η έκθεση που διέρρευσε να υποβληθεί το συντομότερο δυνατόν ενώπιον μιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής,  η οποία είχε δημιουργηθεί για να ερευνήσει τις αποκαλύψεις του πρώην βοηθού των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Έντουρντ Σνόουντεν, για την κατασκοπεία της NSA στην Ευρώπη, όπου είχε δηλώσει και το τηλέφωνο της Μέρκελ.

Η BND δεν παραδίδει στοιχεία

Την Πέμπτη, ένα από τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Ο Chrisian Flisek από το Σοσιαλδηκρατικό κόμμα, δήλωσε ότι επί εβδομάδες η επιτροπή προσπαθεί να λάβει τον επίσημο κατάλογο που παραχωρήθηκε στην NSA.
Η κατασκοπεία, είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία και πρόσφατες αποκαλύψεις κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων επί ημέρες.
Άλλωστε, δεν πέρασε πολύς καιρός, όταν πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας συνήθως κατασκοπεύονταν από την κυβέρνησή τους.
Επίσημα, η ίδια η Καγκελαρία, δηλώνει δια του εκπροσώπου της ότι δεν γνώριζε την έκταση που είχε λάβει η κατασκοπεία στη χώρα.
Η εφημερίδα «Die Tageszeitung» αφιέρωσε πρωτοσέλιδο με φωτογραφίες κορυφαίων γερμανών πολιτικών, ως καταζητούμενους.
«Ποιος είναι ο πραγματικός εγκληματίας;» έγραφε η εφημερίδα και ανάμεσα στα πρόσωπα των φωτογραφιών ήταν και της Άνγκελα Μέρκελ.

«Fokus»
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr