Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να αγοράσει πυρηνικά όπλα




Η απόφαση θα συμπαρασύρει σε κούρσα εξοπλισμών Τουρκία και Αίγυπτο

Μάιος 18, 2015.

Η Σαουδική Αραβία οι συνομιλίες που είχε με το Πακιστάν εστιάστηκαν στην αγορά πυρηνικών όπλων, αντιδρώντας στο σκηνικό των συνομιλιών για τα πυρηνικά όπλα των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν.


Αυτό αναφέρεται από ισραηλινή πηγή που προσθέτει ότι οι εντάσεις κλιμακώθηκαν στην περιοχή (Μέση Ανατολή) υπό το φως της συμφωνίας-πλαισίου που επιτεύχθηκε από τις  παγκόσμιες δυνάμεις  με την Ισλαμική Δημοκρατία (Ιράν).

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί σοβαρά για τις συνέπειες της συμφωνίας, που προβλέπει ελάφρυνση των κυρώσεων, αφήνοντας στο Ιράν αρκετό χώρο για τη συνέχιση της ανάπτυξης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Η ένταση αυτή επηρέασε και τη σχέση  μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που έγινε εμφανές  όταν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δεν συμμετείχε σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, αυτήν την εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί των άλλων τριών χωρών του Περσικού Κόλπου.
Η Σαουδική  Αραβία αμφιβάλει ότι οι συμφωνία της Δύσης με το Ιράν, θα ανακόψουν την πορεία του στις πυρηνικές φιλοδοξίες του.

«Η συμμετοχή της Δύσης στις διαπραγματεύσεις, στην πραγματικότητα, έχουν ανοίξει τη θύρα για πυρηνικά όπλα», ανέφερε σαουδική στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σαουδάραβες και το Πακιστάν έχουν μια μακροχρόνια συμφωνία για το θέμα αυτό. Το Ριάντ βοήθησε το Ισλαμαμπάντ κατά το χρόνο  της δημιουργίας του πυρηνικού του προγράμματος και έχει πλέον το δικαίωμα να ζητήσει έτοιμα πυρηνικά όπλα.

Την απόφαση αυτή της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε και πηγή προσκείμενη στη βρετανική κυβέρνηση.

«Η κύρια ανησυχία είναι ότι και άλλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος- αισθάνονται, τώρα, ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο και θα δούμε μια νέα, πιο επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών», πρόσθεσε η πηγή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr