Σκόπια: Υπόνοιες για δολοφονία δημοσιογράφου από το καθεστώς Γκρούεφσκι




FYROM:  Αποκαλύψεις για το θάνατο του δημοσιογράφου-ερευνητή  Νίκολα Μλαντένοφ


Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Μάιος 7, 2015.


Κατά τη διάρκεια της 30ης συνέντευξης Τύπου, από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, SDSM,  το οποίο παρουσιάζει  ηχογραφημένα τηλεφωνήματα, ως απόδειξη της μαζικής παρακολούθησης,  καθώς και άλλες μορφές παραβατικότητας, από το ακροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, ήρθαν νέα στοιχεία στη δημοσιότητα,  σχετικά με το θάνατο, του ιδιαίτερα γνωστού δημοσιογράφου στα Σκόπια, του Νίκολα Μλαντένοφ, που διενεργούσε  δημοσιογραφικές έρευνες.


Ο Μλαντένοφ πέθανε στις 26 Μαρτίου 2013, κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου του και ο θάνατός του θεωρείται ευρέως ως ύποπτος, δεδομένου ότι δεν ερευνήθηκε σωστά (ο ανακριτής άφησε αμέσως την υπόθεση και δήλωσε ότι επρόκειτο για «ατύχημα»).

 Ο Μλαντένοφ ήταν ένας δημοσιογράφος ανεξάρτητος που χαρακτηρίζονταν για την κριτική του σε κάθε κυβέρνηση, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα προέρχονταν, μια στάση που χαρακτήρισε  την πορεία του κατά τη τελευταία 25 χρόνια της δημοσιογραφίας του.

Και ένας άλλος ανεξάρτητος δημοσιογράφος- ερευνητής , ο Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι, συνελήφθη και φυλακίστηκε, και έγινε γνωστός διεθνώς, λόγω της προσπάθειά του να δώσει μια διαφορετική  εικόνα της χώρας του,  αντίθετη, στη προωθούμενη από το καθεστώς του Γκρούεφσκι.

Πάντως, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες για το θάνατο του  δημοσιογράφου Μλαντένοφ,  (κατά χρονολογική σειρά):

Α. Η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα μιλώντας με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Ίβο Κοτέφσκι, αναγνώρισε ότι  η εγκληματολογική διαδικασία  έγινε βιαστικά και αναρμόδια.

Β. Μήνυμα SMS από τη Γιανκουλόφσκα προς το Νίκολα Γκρούεφσκι αναφέρει ότι ο ανακριτής που εργάζεται στο τόπο του ατυχήματος , παρατήρησε ίχνη από άλλο αυτοκίνητο στην πορεία του Μλαντένοφ, ο οποίος ενδεχομένως αναγκάστηκε για να το αποφύγει παρεκκλίνοντας  της πορείας του.


Γ.  Σε άλλο τηλέφωνο η Γιανκουλόφσκα προς τον Κοτέφσκι (πάλι) σημειώνει ότι η «αποτυχία» των καμερών παρακολούθησης  στην εθνική οδό, στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο Μλαντένοφ, δεν πρέπει να αναφερθεί προς το κοινό.


 Στη συνέχεια ο Κοτέφσκι  απάντησε στο τηλέφωνο, ότι ίχνη άλλου αυτοκινήτου βρέθηκαν, από τους ειδικούς,  επί του αυτοκινήτου του Μλαντένοφ και θα λάθος αν αναφερθεί κάτι τέτοιο, δημόσια, στους δημοσιογράφους. ( Ο Μλαντένοφ θεωρείται ότι έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έφυγε εκτός δρόμου).


Το ενδεικτικότερο από τα ενοχοποιητικά στοιχεία είναι,  όπως δήλωσε ο Κοτέφσκι,  ότι η αστυνομία γνώριζε τη διαδρομή του Μλαντένοφ από την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου ( που αυτό το κινητό,  δεν «βρέθηκε» ποτέ).


Η Γιανκουλόφσκα τον διέταξε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί το γεγονός αυτό, κυρίως μεταξύ των ‘κλικών’  των δημοσιογράφων


Ο Κοτέφσκι και η Γιανκουλόφσκα γέλασαν στην ιδέα να στείλουν ανώνυμα μηνύματα SMS,  προς τους δημοσιογράφους «Ο Μλαντένοφ είναι  νεκρός, θέλετε να είστε ο επόμενος;»


Η συνέντευξη Τύπου του Ζάεφ ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση του σημειώματος της αστυνομίας ότι στη σκηνή του ατυχήματος επιβεβαιώθηκε η παρουσία ενός ‘κόκκινου και μαύρου χρώματος άλλου αυτοκινήτου».

Το υπηρεσιακό σημείωμα  περιείχε δηλώσεις ότι δεν υπήρχαν ίχνη αίματος στο αυτοκίνητο ή σπασμένα  γυαλιά στο σώμα του Νίκολα Μλαντένοφ.

Όπως διαπιστώθηκε το σώμα του βρέθηκε 23 μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο, ενώ η επίσημη έκθεση της αστυνομίας  ανέφερε ότι το σώμα βρέθηκε όχι περισσότερα από 7 μέτρα από το όχημα.
Ο Ζάεφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι διαπιστώσεις πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία για την επανάληψη της έρευνας.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr