Η Αλβανία αρνείται να κλείσει τουρκικά σχολεία- όπως απαίτησε ο Ερντογάν



Το τούρκικο κολλέγιο στα Τίρανα

Μάιος 22, 2015.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαϊμίρ Ταχίρι, δήλωσε ότι το αίτημα του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να κλείσουν τα τουρκικά σχολεία στη χώρα που έχουν ιδρυθεί από το κίνημα Γκιουλέν καθώς και οι  δραστηριότητες του στην Αλβανία, είναι ζήτημα «πολιτικό» και δεν στοχεύει στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή (όπως υποστήριξε ο Ερντογάν).


Ο υπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, δεν θα πρέπει να συνδέονται με απλά πολιτικά οφέλη.


Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, απαίτησε από τις αλβανικές αρχές να κλείσουν όλα τα τουρκικά σχολεία και ιδρύματα εκεί, μερικά από τα οποία άνοιξαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 σε μια εποχή πολιτικής αναταραχής και αστάθειας στην  χώρα που γίνονταν γεγονότα παρόμοια με εμφύλιο πόλεμο.

Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος ο Ερντογάν, ήταν αυτός ο οποίος προώθησε την ίδρυση των τουρκικών σχολείων στην Αλβανία, εγκαινιάζοντας μάλιστα, προσωπικά, ορισμένα από αυτά και τώρα έχει δηλώσει ότι είναι ορκισμένος εχθρός των σχολείων αυτών που έχουν μεγάλη απήχηση στην αλβανική κοινωνία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο ίδιος ο Ερντογάν εγκαινίασε  το συγκρότημα σχολείων «Turgut Özal» (Δημοτικό Σχολείο- Κολλέγιο) στα Τίρανα στις 17 Φεβρουαρίου του 2005 κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του ως πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, ειδικά εκείνους που υποτίθεται ότι βρίσκονται  στην κρατική γραφειοκρατία, ότι βρίσκονται πίσω από μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» το 2013, στο οποίο εμπλέκονταν μέλη του κυβερνώντος κόμματος, του στενού κύκλου του Ερντογάν.

Αρκετοί Αλβανοί βουλευτές απέρριψαν τον ισχυρισμό του Ερντογάν ότι τα σχολεία αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως μια τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζουν ότι αυτά παρέχουν στους Αλβανούς εκπαίδευση υψηλής ποιότητας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της χώρας, σημειώνει τουρκική αντιπολιτευτική πηγή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr