Σέρβοι και Αλβανοί αναλυτές: «Η βία θα μεταφερθεί στο Κοσσυφοπέδιο»






Μάιος 11, 2015.

 (φωτό από το Κουμάνοβο)

Σέρβοι και Αλβανοί  αναλυτές του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποίησαν σήμερα, ότι η βία μπορεί να μεταφερθεί από το Κουμάνοβο στα εδάφη του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως λόγω του ότι στις συγκρούσεις συμμετείχαν αρκετά άτομα από το Κοσσυφοπέδιο.



Ο αναλυτής Ζιβόιν Ρακότσεβιτς ανέφερε ότι ουσιαστικά, οι περιοχές των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της νότιας Σερβίας, είναι αποσταθεροποιημένες από τους Αλβανούς που υπάρχουν σε αυτά τα εδάφη.

«Η πλειοψηφία των Αλβανών στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν αναγνωρίζει την υπόσταση του κράτους στο οποίο διαβιεί, το ίδιο συμβαίνει και στη νότια Σερβία, όπως και στα εδάφη που πλειοψηφούν οι Αλβανοί στο Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Ρακότσεβιτς.



Σύμφωνα με τον ίδιο, απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ενοποιήσουν  τις περιοχές ως αλβανικά εδάφη.

Ο Ρακότσεβιτς είπε ότι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι στην αναταραχή, στην περιοχή των Σκοπίων, έχουν λάβει μέρος Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο, «αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σύνορα και το σκηνικό γίνεται στην εθνοτική ή φυσική Αλβανία».



Χαρακτηριστικό αυτών των εξελίξεων είναι ότι οι Αλβανοί κάτοικοι στο Κουμάνοβο δεν αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη των Σκοπίων ή σε άλλες πόλεις, αλλά κατέφυγαν σε εδάφη που υπάρχει αλβανικός πληθυσμός, όπως στη νότια Σερβία.

«Το ίδιο συναίσθημα κυριαρχεί και σε άλλους Αλβανούς, είτε ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, είτε στην Αλβανία, είτε στη νότια Σερβία, πηγαίνουν εκεί που πιστεύουν ότι είναι τα δικά τους εδάφη».


Ο αναλυτής Νεντζμεντίν Σπαχίου, αλβανικής καταγωγής, δήλωσε ότι μετά τα γεγονότα στο Κουμάνοβο, εξελίξεις ενδέχεται να υπάρξουν και στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι αυτές δεν είναι προς συμφέρον των πολιτών, με τη διατάραξη των σχέσεων του Κοσσυφοπεδίου με τις γύρω χώρες.



«Αυτό που συνέβη στη γειτονική χώρα (Σκόπια), θα πρέπει να το περιμένουμε και στο Κοσσυφοπέδιο σε κάποιες ιδιαίτερες περιοχές του», είπε ο Σπαχίου και προειδοποίησε ότι η κατάσταση τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στο νοτιοσλαβικό κράτος –FYROM, είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

--
**Οι φωτογραφίες είναι από την πόλη Κουμάνοβο της πΓΔΜ,  μετά τις μάχες του Σαββατοκύριακου

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr