Ανησυχία του ΟΗΕ για την κατάσταση της δημοκρατίας στα Σκόπια



Μάιος 22, 2015.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την «παρακμή» της δημοκρατίας στην «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και απεύθυναν έκκληση για έναν ευρύτερο διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.


«Ανησυχώ βαθύτατα για τις σοβαρές προκλήσεις προς το κράτος δικαίου και τη μείωση του δημοκρατικού χώρου στη χώρα», δήλωσε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του στα Σκόπια.

«Καθίστανται απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η δικαστική εξουσία, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο διαχωρισμός των κρατικών θεσμών από την κομματική επιρροή», πρόσθεσε.

Ο Σιμόνοβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug, ζήτησε «την άμεση, πλήρη και αμερόληπτη έρευνα» για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και σε σχέση με το περιστατικό στο Κουμάνοβο.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του  για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συμμετάσχει και η κοινωνία των πολιτών.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr