Η Τουρκία πρότεινε την ανάληψη ομάδας υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ




Μάιος 14, 2015.

Αττάλεια.

Η Τουρκία θα αναλάβει τη συγκρότηση μιας ομάδας υψηλού συναγερμού ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ το 2021, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.


«Η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την κοινή ‘Task Force’ για υψηλή επιφυλακή (VJTF) το 2021», είπε ο Νταβούτογλου πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με τους εταίρους τους στην αποστολή στο Αφγανιστάν.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, σχετικά με τη Σύνοδο της Ουαλίας του Σεπτεμβρίου του 2014, ενέκριναν ένα σχέδιο δράσης για την ετοιμότητα, την ανάγκη για τη συμμαχία, η οποία εξηγεί τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί εντός της ομάδας Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, άλλη, υψηλής επιφυλακής,  που θα μπορούσε να αποσταλεί σε περιοχές κρίσης σε ελάχιστο χρόνο.

Το Δεκέμβριο η Συμμαχία ενέκρινε τη σύσταση  της ομάδας μετάβασης σε υψηλή επιφυλακή, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, καθώς και τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ καθόρισε τις παραμέτρους της ομάδας. Αποφασίστηκε η ομάδα να περιλαμβάνει  πέντε χιλιάδες στρατό ξηράς, με υποστήριξη από αέρα, θάλασσα και ειδικές δυνάμεις.

Το κύριο σώμα της ομάδας χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα επανδρώνεται εκ περιτροπής από το «κράτος πλαίσιο» που το 2016 θα είναι η Ισπανία και ακολουθεί η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τουρκία ζήτησε να είναι η επόμενη χώρα ανάληψης της ομάδας, σύμφωνα με την πηγή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr