Η Ρουμανία ενδέχεται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο






Μάιος 28, 2015.

Η Ρουμανία ενδέχεται να υιοθετήσει κάποιες νέες αποφάσεις σχετικά με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε την Τρίτη στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, υπενθυμίζοντας ότι η Ρουμανία αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τη σερβική επαρχία ως ανεξάρτητη, αλλά πρόσθεσε ότι τα πράγμα έχουν αλλάξει από τότε.


«Το 2008, η Ρουμανία αποφάσισε να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Οι κυβερνήσεις έχουν αλλάξει και θα μπορούσαν να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις σχετικά με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Πόντα σε τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου, την Τρίτη στην Αλβανία, όπου συμμετείχε στη σύνοφο κορυφής της SEECP, και δήλωση προβλήθηκε σήμερα Τετάρτη στα  αλβανικά ΜΜΕ.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Κοσσυφοπεδίου, με την ενθάρρυνση των 5 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας,  οι οποίες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας, να το πράξουν για να διευκολύνουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Το 2008, το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, αλλά το Βελιγράδι αρνείται να το αναγνωρίσει.

Πέντε χώρες της ΕΕ, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία- δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που επισκέφθηκε το Βουκουρέστι, ζήτησε από τη Ρουμανία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα αυτό θα διασφαλίσει την περιφερειακή ασφάλεια και «θα απαλύνει ορισμένες τάσεις και απογοητεύσεις άλλων γειτονικών χωρών», σημειώνει το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr