Ο Βαρθολομαίος ευχαριστεί την τουρκική κυβέρνηση για τις ‘θρησκευτικές ελευθερίες’




Μάιος 8, 2015.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης του Φαναρίου, Βαρθολομαίος ο Α΄,  εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, προς την κυβέρνηση, που επέτρεψε να κρατήσει στην υπηρεσία της μια αρχαία εκκλησία, την οποία αποκάλεσε «ένα σημάδι των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία».


Ο Πατριάρχης ήταν στην περιοχή Σελτζούκ της Σμύρνης, μαζί με τους ιερείς και τους πιστούς από την Ελλάδα και τη Ρωσία, για να χοροστατήσει σε λειτουργία στην Εκκλησίας της Παναγίας, μια ιστορική βυζαντινή δομή στην Έφεσο, όπου η Μαρία πιστεύεται ότι πέρασε τα τελευταία χρόνια της με τον Άγιο Ιωάννη, πριν μετατραπεί  σε εκκλησία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πατριάρχης είπε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ζούμε εδώ (στην Τουρκία) και ευχαριστώ το Θεό για αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους, το δήμαρχο στην Σελτζούκ, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την βοήθεια που μας παρείχαν να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη Θεία Λειτουργία εδώ. Δεν θα ήμασταν εδώ, εάν οι αρχές δεν το επέτρεπαν. Αυτό είναι ένα σημάδι  της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα».

Ο Βαρθολομαίος είπε ότι η εκκλησία είναι ιστορικής σημασίας για αυτούς, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, και στην  Έφεσος έγινε επίσης η Σύνοδος της Εφέσου, ένα συμβούλιο με χριστιανούς επισκόπους το 431 μ.Χ.

«Τα εδάφη της Ανατολίας είναι ιερά για πολλές θρησκείες και εδώ διασταυρώνονται οι πολιτισμοί», είπε ο Πατριάρχης.

«Η Τουρκία, είναι μια κοσμική χώρα, έχει πληθυσμό με μουσουλμανική πλειοψηφία.  Η κρατική πολιτική επί δεκαετίες έκανε διακρίσεις σε βάρος των μη μουσουλμάνων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων, των Ελλήνων και των Αρμενίων. 

Οι διακρίσεις κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων ήταν βίαιες, κατασχέθηκαν πολλά ακίνητα και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω της καταπιεστικής πολιτικής που ασκούνταν.

»Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002,  κινήθηκε προς την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμού. Οι ιδιοκτησίες επιστρέφονται στις θρησκευτικές κοινότητες και η κυβέρνηση κατάργησε τους περιορισμούς στις άδειες εργασίας για το μη τουρκικό προσωπικό στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο του Φαναρίου», γράφει η Sabah.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr