Ισραήλ: Πρόταση για ξεχωριστά λεωφορεία σε Εβραίους και Παλαιστίνιους



 φωτό από την εφημερίδα Haaretz


Μάιος 20, 2015.

Τελ Αβίβ.

Ο υπουργός Άμυνας, Μοσιέ Γιαλόν και  ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισαν, τελικά, να αναστείλουν το επίμαχο πρόγραμμα για ξεχωριστά λεωφορεία για τους Παλαιστίνιους εργάτες στο Ισραήλ.


Ο περιορισμός θα ετίθετο σε ισχύ για τους Παλαιστίνιου που πήγαιναν το πρωί για δουλειά και το βράδυ που επέστρεφαν από αυτήν.

Το πρόγραμμα αναφέρονταν για τέσσερις περιοχές (πόλεις) –καταρχάς-.

Η ιδέα αυτή προκάλεσε άμεσες διαμαρτυρίες από αριστερούς πολιτικούς και ακτιβιστές:

«Η πρόταση μοιάζει με απαρτχάιντ. Δεν υπάρχει πιο ευγενικός ορισμός  της ιδέας αυτής. Διαφορετικά λεωφορεία σε Εβραίους και σε Παλαιστίνιους με την δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν», είπε ο ηγέτης του κόμματος «Μέρετς»,  Ζαχάβα Γκαλιόν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιτζάκ Χέρτζογκ, δήλωσε ότι η κατανομή των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών που κάνουν τις ίδιες διαδρομές σε ξεχωριστά λεωφορεία αποτελεί ταπείνωση και λεκές στο πρόσωπο του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του», πρόσθεσε ότι «αυτήν την ευαίσθητη, χρονικά, περίοδο, θα ήταν καλύτερα να αποφεύγονται  τέτοιες ενέργειες που βεβηλώνουν τη φήμη του Ισραήλ».

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός πιλοτικού προγράμματος από τον Οκτώβριο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο για το θέμα αυτό, σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr