Ο πρωθυπουργός της Σερβίας στην Αλβανία: Η επίσκεψη έγινε για το μέλλον μας





Μάιος 28, 2015.

Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την (χθεσινή) επίσκεψή του στην Αλβανία, δήλωσε ότι αυτή γίνεται για το καλό και των δύο χωρών «οι διαφορές μας είναι εμφανείς και εκδηλώθηκαν στις συζητήσεις, αλλά με τόλμη συνεχίσαμε τη διαδικασία που μπορεί να φέρει μόνο την ευημερία», είπε.


«Πολλές φορές πολεμήσαμε ο ένας τον άλλον,  προβλήματα υπάρχουν, αλλά είναι σημαντικό να κοιτάξουμε το μέλλον μαζί, ως δύο χώρες μέρος της ΕΕ», πρόσθεσε ο Βούτσιτς και τόνισε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν καλύτερες σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, δήλωσε ότι η χώρα του έχει μια μεγάλη ευκαιρία για οικονομική επιρροή στην Αλβανία και κάλεσε τους Σέρβους επενδυτές και επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Αλβανία και να διαπραγματευθούν με τους εκπροσώπους της Αλβανίας καθώς και να επενδύσουν, επίσης, κάλεσε τους επενδυτές από την Αλβανία να επενδύσουν στη Σερβία.

«Πιστεύω ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών, που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των € 109 εκατομμυρίων, αυτό μπορεί στα επόμενα 10 χρόνια να αυξηθεί στα 500 εκατομμύρια», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Σερβίας.

Όπως είπε, η Σερβία και η Αλβανία είναι δύο χώρες που είναι οι πολυπληθέστερες στα Δυτικά Βαλκάνια και είναι προφανές ότι αυτές οι σχέσεις τους, να επηρεάσουν το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

«Χρειαζόμαστε ειρήνη και σταθερότητα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η Σερβική μειονότητα στην Αλβανία



Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας της Αλβανίας(φωτό) και δήλωσε ότι διαφώνησε με την εκτίμηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας για την αντιμετώπισή τους.

Δήλωσε ότι δεν μαθαίνουν τη σερβική γλώσσα και μόνο στη Σκόνδρα τους δόθηκε το δικαίωμα να μάθουν τη βοσνιακή γλώσσα, όχι τη σερβική και τόνισε ότι οι τουλάχιστον 30 χιλιάδες Σέρβοι στην Αλβανία δεν είναι ικανοποιημένοι από τη θέση στην οποία βρίσκονται.

«Επεσήμανε με σαφήνεια στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Αλβανίας. Άκουσαν αυτά που τους είπα. Ήμουν και εγώ πολύ ανοικτός να ακούσω όλες τις αντιρρήσεις όσον αφορά τις σχέσεις μας με τους Αλβανούς στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνοβατς και θέλουμε να συνεργασθούμε και μπορούμε να διορθώσουμε τις σχέσεις μας. Τόνισα ότι έχουμε δώσει στους Αλβανούς περισσότερα δικαιώματα από εκείνα που οι Αλβανοί έδωσαν στους Σέρβους στη χώρα τους», δήλωσε ο Βούτσιτς.



πηγή: Tanjug

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr