Σκόπια: Η Αντιπολίτευση συζητά με τους πολίτες μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο








Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Μάιος 25, 2015.

Σκόπια.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε μια πλουραλιστική συζήτηση από διάφορους πολιτικούς και ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων, στις 18:00 τοπική ώρα/19:00 στην Ελλάδα, στην προσωρινή κατασκήνωση που δημιουργήθηκε από την αντιπολίτευση μπροστά από κυβερνητικό κτήριο στην πόλη των Σκοπίων.





Η συζήτηση ξεκίνησε με ομιλία του ηγέτη της Αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες όλων των εθνικοτήτων, θρησκειών, πολιτικών πεποιθήσεων, πρέπει να διατηρήσουν ομόθυμα την επιθυμία και ορμή τους, μέχρι να φύγει η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι.


Ο Ζάεφ στην πολιτική του ομιλία υποσχέθηκε φορολογική διαφάνεια, έτσι ώστε, κάθε μελλοντική κυβέρνηση να μην έχει κανένα μέσο για κρυφή χρηματοδότηση των «πιστών στην πολιτική της».


Ο Ζάεφ τόνισε, επίσης,  ότι πρέπει να γίνει ευρεία μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, όπως απαιτείται, καθώς και απαγόρευση των κυβερνητικών διακριτικών ευχερειών στην αυθαίρετη χρηματοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης με το δημόσιο χρήμα, μια κατάσταση που δημιουργεί  σε αυτά, συνθήκες διαφθοράς και κυβερνητική ιδιοτέλεια.


Οι συμμετέχοντες κάθονταν σε ένα στρογγυλό τραπέζι στολισμένο με το σήμα «Zbogum, Nikola!» «Αντίο Νίκολα!».


Άλλοι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συμμετοχής των νέων στη δημιουργία των πολιτικών.


Ο Σάσο Ιβανόφσκι, (όρθιος με τα μπλε) γνωστός «Πολίτικο», ανεξάρτητος και κριτικός της δημοσιογραφίας, ρώτησε για την προστασία των επαγγελματιών δημοσιογράφων γενικά ( ο ίδιος πρόσφατα υπήρξε θύμα μια πολύ βίαιης σωματικήςεπίθεσης).


Ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ,  απάντησε με την πρόταση ότι οι δράστες εγκληματικών πράξεων κατά των δημοσιογράφων πρέπει να διώκονται σοβαρά, μέσω του νομικού συστήματος.


Ένας αριθμός πολιτών ρώτησε τον Ζάεφ για κοινωνική και κοινωνική πολιτική (που είναι μια αξιόλογη ερώτηση  για μια φτωχότατη χώρα στην Ευρώπη), στην οποία απάντησε ότι επεξεργάζεται νομικές λύσεις για τη δημιουργία «κοινωνικής δικαιοσύνης».


Ρητορικά απάντησε:  «Εάν ο Ζάεφ, που είναι παραδεκτός  και ισχυρός πολιτικός, δεν μπορεί σήμερα να αποδώσει δικαιοσύνη, τι έχει απομείνει για τον κοινό πολίτη στην άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων του;»


Ακολούθησαν ομιλίες για τα δικαιώματα των πολιτών από ακτιβιστές, ειδικούς, καθηγητές, ο καθένας από τους οποίους παρείχαν μια δημιουργική κριτική ματιά με βάση το πεδίο της εμπειρίας τους.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr