πΓΔΜ: Επισκόπηση των διεθνοτικών συγκρούσεων στο Κουμάνοβο







Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Μάιος 9, 2015.βίντεο

Σκόπια.

Η σημερινή αναμέτρηση των αστυνομικών δυνάμεων στο Κουμάνοβο, για την οποία οι αρχές της πΓΔΜ ισχυρίζονται ότι ήταν μια επιχείρηση κατά  «τρομοκρατικών ομάδων που σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων» (όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ίβο Κοτέφσκι) εξακολουθεί να τηρείται για αυτήν πλήρης μυστικότητα.



Μέχρι την παρούσα στιγμή, νωρίς το απόγευμα-τοπική ώρα, το μεγαλύτερο μέρος των συγκρούσεων ξέσπασε στο Κουμάνοβο, μια πόλη βορειοανατολικά  της πόλης των Σκοπίων και δεν έχει εξαπλωθεί οπουδήποτε αλλού.


Πριν από τη σύγκρουση, το κοινό στην πΓΔΜ πληροφορήθηκε ότι είχαν δει «ύποπτες ομάδες», ανάμεσα σε άλλα μέρη, όπως και στην περιοχή του Κουμάνοβο.


Στη ζώνη της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, στην οποία περιλάμβαναν  χρήση πυροβόλων όπλων, ελαφρύ πυροβολικό, στρατιωτικά οχήματα πεζικού και οπλισμένοι, καθώς και περιπολικά ελικόπτερα, απαγορεύτηκε  η πρόσβαση των δημοσιογράφων (ο εξοπλισμός του αλβανικού καναλιού ‘Alsat’ κατασχέθηκε από την αστυνομία),  εντούτοις, από τα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προκύπτουν νέα στοιχεία για τα γεγονότα.


Από νωρίς το πρωί, η αστυνομία ξεκίνησε μια μεγάλη επίθεση σε διάφορα μέρη του Κουμάνοβο, εναντίον Αλβανών μαχητών (η επίσημη εξήγηση είναι ότι έφθασαν από μια «ξένη χώρα» και υποστηρίχθηκαν από τοπικούς συνεργάτες).


Εκεί συνάντησαν μια δύναμη 50 με 100, βαριά οπλισμένους αστυνομικούς  και ακολούθησε μια πλήρους κλίμακας αντιπαράθεση, παρατεταμένης διάρκειας, που κράτησε αρκετές ώρες.


Η αστυνομία ανέφερε ότι η διαμόρφωση του εδάφους και το αστικό τοπίο,  που απαρτίζεται από στενούς δρόμους, υπαγόρευε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν βήμα προς βήμα.

Κατά τη σύγκρουση,  με τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς (τους οποίους ο Κοτέφσκι περιέγραψε ως «πλήρως εξοπλισμένους και εξειδικευμένους στη μάχη»), αρκετοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν.


Σύμφωνα με μια, ακόμη ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, ένα μικρό κορίτσι και οι γονείς του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου- «πόρτα-πόρτα»- των αστυνομικών στα σπίτια.


Οι αστυνομικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τελείως τα φυλάκια για τη φύλαξη των συνόρων με τη Σερβία, η οποία απάντησε με την αποστολή αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών από τη πλευρά των συνόρων της.


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτστις, ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σερβίας, σχετικά με το θέμα της κλιμακούμενης κρίσης.


Εν τω μεταξύ,  κατά τη διάρκεια της ημέρας, ελικόπτερα περιπολούσαν πάνω από τα Σκόπια, αλλά μετέφεραν και τραυματίες, κυρίως αστυνομικούς στα νοσοκομεία της πόλης.


Σημαντικά αλβανικά κόμματα των Σκοπίων, αποστασιοποιήθηκαν από οποιαδήποτε χρήση βίας και ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν  ήρεμοι.


Μέχρι στιγμής, καμία πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία ένοπλης ομάδας,  δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη σύγκρουση αυτή,  και τα μέσα ενημέρωσης καθώς και η αστυνομία υπήρξαν αρκετά φειδωλοί στις πληροφορίες, λόγω του ευαίσθητου ζητήματος και δεν δημοσιοποιήθηκε καμία πληροφορία που να προσδώσει καλύτερη εικόνα, για την αναγνώριση της ένοπλης ομάδας.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr