Τζιχαντιστές κατέλαβαν μέρος της αρχαίας πόλης Παλμύρα, στη Συρία






Μάιος 20, 2015.

Τζιχαντιστές του ‘ισλαμικού κράτους’ κατέλαβαν τμήματα της αρχαίας πόλης Παλμύρας, στην κεντρική Συρία την Τετάρτη, μετά από σκληρές συγκρούσεις με τα κυβερνητικά στρατεύματα, ανανεώνοντας τους φόβους ότι η εξτρεμιστική ομάδα θα καταστρέψει το ανεκτίμητο αρχαιολογικό χώρο, εάν καταφέρει να φθάσει μέχρι το κέντρο της αρχαίας πόλης.


Το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές κέρδισαν τον έλεγχο του ενός τρίτου της πόλης, έπειτα από σκληρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της ημέρα. 

Η πόλη Παλμύρα έχει ενταχθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και είναι διάσημη από τις δύο χιλιάδων ετών μεγαλοπρεπείς κιονοστοιχίες της.

Η πλειοψηφία των αρχαιοτήτων βρίσκονται στη νότια Παλμύρα και οι μαχητές άρχισαν να την χτυπούν  από το βορρά, μετά την κατάρρευση του μετώπου ασφαλείας των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η παρουσία τους έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα καταστρέψουν τα ερείπια, όπως έχουν κάνει σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο γειτονικό Ιράκ.

Μετά από αποτυχίες των στρατών, τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ, οι μαχητές του ‘ισλαμικού κράτους’ φαίνεται ότι έχουν ενθαρρυνθεί τις τελευταίες ημέρες, ιδίως μετά την κατάληψη της πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας του Ιράκ και την προώθησή τους στα περίχωρα της Παλμύρας, σύμφωνα με την αραβική «Χάθα αλ Γιουμ»

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr