Σκόπια: Διάγγελμα του πρόεδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ στο έθνος






 

Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Μάιος 10, 2015.


Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, απηύθυνε διάγγελμα στο έθνος, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 20:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδας).


Ξεκίνησε με την περιγραφή της (μέχρι τώρα εξουδετερωμένης) αλβανικής ένοπλης ομάδας ως «συνασπισμός  εγκληματιών που σχεδίαζαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε διάφορους στόχους σε όλη τη χώρα» και ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε επαφές με 17 ξένες μυστικές υπηρεσίες για την πρόληψη αυτού του περιστατικού.


Ο Ιβάνοφ συνέχισε αναφέροντας ότι η ομάδα «δεν είχε καμία υποστήριξη από τοπικούς ή διεθνείς παράγοντες».


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε ευθέως το status quo όσο αφορά  τις εντάξεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ,  που αντιπροσωπεύει μια πηγή «απογοήτευσης και εντάσεων μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία».


Προέτρεψε,  προφανώς αναφερόμενος στο σκάνδαλο των μαζικών παρακολουθήσεων των τηλεφώνων, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αξιολογούν τις προτεραιότητες και ότι θα πρέπει να αφήνουν τις διαφορές κατά μέρος, προς όφελος του έθνους.


Ο σύντομος μονόλογος δεν  έδωσε την ευκαιρία στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο προεδρικό μέγαρο να υποβάλλουν ερωτήσεις.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr