«New York Times»: Η παραίτηση Γκρούεφσκι θα σώσει από διαμελισμό τα Σκόπια




Μάιος 15, 2015.

Η  έγκριτη εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι η πΓΔΜ θα μπορούσε να υποστεί σοβαρές ζημίες από το «σούπερ-σκάνδαλο» των υποκλοπών, γράφει αλβανική ειδησεογραφική πηγή των Σκοπίων.


Και ακόμη χειρότερα, η χώρα μπορεί να φθάσει μέχρι το διαμελισμό της, λόγω των εθνοτικών προβλημάτων  που έφθασαν στα άκρα πριν από μία εβδομάδα στο Κουμάνοβο.

Η αμερικανική εφημερίδα έγραψε ότι η FYROM, είναι μια χώρα των Βαλκανίων, όπως η Βερμόντ στην Αμερική, με μόλις 2 εκατομμύρια κατοίκους, εμφανίζει πολύ ισχυρές εθνικιστικές τάσεις, παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει μια ιστορία μόλις 24 ετών.

Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα που κάποτε ευελπιστούσε να γίνει μια δημοκρατία με ελπίδες για ανάπτυξη, ύστερα από το κομμουνιστικό παρελθόν της μέσα στη Γιουγκοσλαβία, εντούτοις την τελευταία δεκαετία έχει πέσει σε ένα αυταρχικό κράτος υπό την ηγεσία ενός εθνικιστικού κόμματος.

Το εθνικιστικό αυτό κόμμα, που λέγεται VMRO-DPNE (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική οργάνωση- Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ενότητα), έχει καταστείλει τα ανθρώπινα δικαιώματα (ειδικά των Αλβανών), έχει καταστείλει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει κινητοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας με την κατάχρηση του δικαστικού συστήματος και έχει καταφέρει να διώξει την αντιπολίτευση από το Κοινοβούλιο.

Το κυβερνών κόμμα υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι έχει εγείρει ένα εθνικιστικό πρόγραμμα και μπορεί κανείς να δει τα ‘κατορθώματά του’ με αγάλματα νεοκλασικού στυλ κατά μήκος του ποταμού Βαρδάρη στα Σκόπια, που έχουν κατασκευασθεί για να δημιουργήσουν μια ιδέα ενός ξεχωριστού «μακεδονικού» έθνους, αγνοώντας την παρουσία, κυρίως,  του αλβανικού στοιχείου που ο πληθυσμός του είναι σημαντικός στη χώρα αυτή.

Σωτηρία για  τη χώρα, σημειώνει η «New York Times» επικαλούμενη αναλυτές και πολιτικούς από τα Σκόπια, αποτελεί η έγκαιρη παραίτηση του Γκρούεφσκι με τη βούλησή του, χωρίς να απαιτηθούν βίαιες διαδηλώσεις.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr