Τουρκική υπηκοότητα στον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου;






Ιούνιος 3, 2015.

Σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα, η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Μοχάμεντ Μόρσι, πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, θα μπορούσε να  ματαιωθεί εάν λάμβανε την τουρκική υπηκοότητα.


Το κείμενο επικαλείται δημοσίευμα της  εφημερίδας «El Elam el Yum» που αναφέρει περίπτωση καταδικασθέντων για ‘κατασκοπεία’ στην Αίγυπτο, οι οποίοι όμως, επειδή ήταν ξένης υπηκοότητας, κατάφεραν να διαφύγουν από τη θανατική ποινή που τους επιβλήθηκε.

«Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, οι θανατικές ποινές σε αλλοδαπούς, μπορεί να ακυρωθούν με δικαστική απόφαση. Μια τέτοια περίπτωση, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε να γίνει και με τον Μόρσι εάν λάμβανε μια ξένη υπηκοότητα», γράφει το δημοσίευμα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, φέρεται να έχει διερευνήσει τη δυνατότητα εξάλειψης της θανατικής ποινής, εφόσον ο Μόρσι κατάφερνε να αποκτήσει  μέσω του κινήματος μια άλλη υπηκοότητα. Η οργάνωση επικαλείται την περίπτωση του γιου του ιμάμη Salah Sultan, δηλαδή του  Muhammed Sultan,  που η θανατική ποινή του δεν εκτελέστηκε γιατί έγινε πολίτης των ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την αιγυπτιακή υπηκοότητα.

Οι εδικοί σημειώνουν ότι και στην περίπτωση του Μοχάμεντ Μόρσι, θα μπορούσε ο καταδικασθείς σε θάνατο να επωφεληθεί από το νόμο, εάν λάμβανε την τουρκική υπηκοότητα.

Αυτό βέβαια, εξαρτάται και από τις τουρκικές αρχές.
Ωστόσο, γράφει το δημοσίευμα, προς το παρόν η θανατική καταδίκη του Μόρσι  έχει αναβληθεί μέχρι της 16 Ιουνίου.

Η αιγυπτιακή νομοθεσία, πριν την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης πρέπει να έχει και τη σύμπνοια της θρησκευτική αρχής και εν προκειμένω, την απόφαση του Μουφτή, για να θεωρηθεί τελεσίδικη.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr