Τουρκία: Ο Οτσαλάν θα είχε διατάξει τον αφοπλισμό αλλά δεν ήθελε ο Νταβούτογλου




Ιούνιος 12, 2015.

Κωνσταντινούπολη.

Ο βουλευτής του «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών»- HDP, Sirri Süreyya Önder, ισχυρίστηκε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος- PKK, Αμπτνουλάχ Οτσαλάν- Abdullah Öcalan, ήταν έτοιμος να διατάξει το τέλος της ένοπλης εξέγερσης, αλλά το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP, δεν συμφώνησε.


«Όταν η κυβέρνηση άκουσε για τον αφοπλισμό, η διαπραγματευτική διαδικασία διακόπηκε», υποστήριξε ο Önder κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.

«Αφήστε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Yalçın Akdoğan, αφήστε τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu να το αρνούνται δημόσια. Οι εκθέσεις βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης. Εάν ο πρόεδρος της κυβέρνησης δεν είχε αντιρρήσεις για την επιτροπή παρακολούθησης (του κουρδικού) και είχε πάει στο Ιμραλί (στον νησί του Μαρμαρά που είναι φυλακισμένος ο Οτσαλάν) θα είχαν, ήδη, απευθύνει έκκληση για αφοπλισμό».

«Είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες σε πολλά θέματα», πρόσθεσε ο Önder, «αλλά, ο πρόεδρος υπονόμευσε την ειρηνευτική διαδικασία. 
Η διαδικασία πάγωσε και επί σχεδόν δύο μήνες υπάρχει μια αιφνίδια απομόνωση του ζητήματος του Ιμραλί»

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους για αφοπλισμό, αφαίρεσε από το κυβερνών κόμμα αρκετές μονάδες ψήφων από τους Τούρκους εθνικιστές εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου. Το AKP ευελπιστούσε να λάβει ψήφους από τους εθνικιστές, οι οποίοι είναι «αντίθετοι σε οποιαδήποτε συνομιλία με τους τρομοκράτες του PKK».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr