Σκόπια: Πάνε σε δίκη τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ



Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ζόραν Βερουσέφσκι, (α) και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος απειλούνται με φυλάκιση με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν ...πραξικόπημα


Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Ιούνιος 30, 2015.



Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, θα δικαστεί για την υπόθεση “Puč” (πραξικόπημα). 


Οι κατηγορίες για το ίδιο αδίκημα βαρύνουν και των πρώην  επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Αντικατασκοπείας, Ζόραν Βερουσέφσκι, καθώς και πολλά άλλα  πρόσωπα.

Όλοι τους κατηγορούνται για «διοργάνωση παράνομου δικτύου παρακολούθησης τηλεφώνων», ενώ ο Ζάεφ κατηγορείται επίσης για «απειλές δια της βίας κατά των εκπροσώπων της πολιτείας».

Αυτό αποφασίστηκε από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο των Σκοπίων 1, την Τρίτη.
Το δικαστήριο κατηγορεί συγκεκριμένα τον Ζάεφ και τον Βερουσέφσκι, για δημιουργία τεράστιου συνωμοτικού δικτύου υπό τις οδηγίες μιας «μυστικής υπηρεσίας γειτονικής χώρας», με στόχο, κάποια απροσδιόριστη  στιγμή στο μέλλον, να διαπράξουν ένα πραξικόπημα.

Ο Ζόραν Βερουσέφσκι συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2015, με τις αναφερθείσες κατηγορίες και έκτοτε βρίσκεται προφυλακισμένος, ενώ του  Ζάεφ έγινε κατάσχεση του διαβατηρίου του.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά ή σχολιασμός για την απόφαση αυτή, η οποία πραγματοποιείται εν μέσω  πολιτικών διαπραγματεύσεων ανώτατου επιπέδου, στις οποίες ο Ζόραν Ζάεφ, είναι ο ένας από τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς που κλήθηκε από τους δυτικούς διπλωμάτες, προκειμένου να τερματισθεί η κρίση που σταμάτησε την πολιτική ζωή στην πΓΔΜ, επί αρκετούς μήνες.

Η ανακοίνωση του δικαστηρίου, είναι ασαφής, αφού δεν γίνεται κατανοητό εάν αυτό θα σημάνει τη σύλληψη του Ζόραν Ζάεφ.

Το ποινικό δίκαιο της χώρας, απαιτεί την ταχεία έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, μετά τις ανακοινώσεις από τη δικαιοσύνη η οποία ήρθε όταν όλες οι εκκλήσεις υποστήριξης εξαντλήθηκαν.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ