πΓΔΜ: Το Έπος των προσφύγων της Εγγύς Ανατολής




http://www.echedoros-a.gr


Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović <wperunovic@gmail.com>

Ιούνιος 17, 2015

Στη διάρκεια των τελευταίων -αρκετών- μηνών, η πΓΔΜ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μαζική μεταφορά προσφύγων από την Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, από περιοχές που πλήττονται από  υψηλής κλίμακας συγκρούσεις.


Εδώ και εβδομάδες, το πρόβλημα αυτό απέκτησε ξαφνικά κακή φήμη,  με πολλά περιστατικά μαζικών θανάτων προσφύγων, όπως η καταπάτησή τους από τρένο καθώς  κινούνταν ανάμεσα στις ράγες.

http://www.echedoros-a.gr


Πολλά θύματα  έχουν πέσει σε οργανωμένους διακινητές που τους περιμένουν στα σύνορα με ένα φορτηγό, ή παρόμοια οχήματα, καθώς και από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που ανεβάζουν αρκετές φορές τις τιμές των προϊόντων τους, όπως τρόφιμα και νερά, που είναι απαραίτητα στην πορεία των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Μάλιστα, από την εκμετάλλευση αυτή των προσφύγων,  δεν έλειψε και το κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ακτιβιστές πωλούν καπέλα για τον ήλιο, τα οποία έχουν  πολιτικά συνθήματα και κομματικούς συμβολισμούς, έναντι € 4, προσθέτοντας και αυτοί τη δική τους λεία επάνω στην κερδοσκοπία των εντόπιων ιδιοκτητών καταστημάτων, χωρίς ηθική, έλεος ή συμπάθεια.

Μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην πΓΔΜ, ανέρχονται στις 5.000 , ένας αριθμός που καθημερινά αυξάνεται  με τους  νέους πρόσφυγες από τις ζώνες του πολέμου.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ