Η Ουκρανία δεν επιτρέπει διέλευση ρωσικών στρατευμάτων για την Υπερδνειστερία




Ιούνιος 5, 2015.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα να διέλθουν από το έδαφός της προκειμένου να πάνε στην Υπερδνειστερία.


Ο Ποροσένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει δεσμευθεί να συμμορφωθεί με αυστηρότητα στις διεθνείς υποχρεώσεις στον τομέα αυτόν.

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επιτρέψουμε τη διέλευση των ρωσικών στρατευμάτων, εμείς δεν θα το κάνουμε», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η δήλωση αυτή έγινε, καθώς το κοινοβούλιο στο Κίεβο ενέκρινε στις 21 Μαΐου την ακύρωση πέντε συμφωνιών ασφαλείας με τη Μόσχα, μεταξύ των οποίων, μία προέβλεπε την άδεια στους Ρώσους να μεταφέρουν στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει περίπου 1500 άνδρες στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα επικράτεια που βρίσκεται στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία. Από αυτούς, περίπου  1.400 στρατιώτες αποτελούν μέρος της Task Force των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία, που ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια με την αναδιοργάνωση του πρώην 14ου σοβιετικού στρατού. Άλλοι 400 Ρώσοι στρατιώτες είναι μέρος της ειρηνευτικής δύναμης μαζί με στρατεύματα της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας.

Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Μολδαβία πιστεύει ότι η στάθμευση των ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα της Μολδαβίας και ως εκ τούτου το Κισινάου, ο ΟΑΣΕ και οι ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απόσυρση των Ρώσων από την περιοχή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr