Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία: «Μην πουλάτε την ψήφο σας!»





Η αμερικανική πρεσβεία θα ‘φακελώσει’ τα διεφθαρμένα δημόσια πρόσωπα στην Αλβανία

Ιούνιος 6, 2015.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, δήλωσε ότι για την προώθηση της καταπολέμησης της διαφθοράς, η αμερικανική πολιτεία απαγορεύει σε διεφθαρμένους ξένους αξιωματούχους να εισέλθουν στις ΗΠΑ. 


Σύμφωνα με τον ίδιο,  το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί σύντομα και για την Αλβανία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ντόναλντ Λου, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία, στις 21 Ιουνίου, εξέφρασε θετική άποψη για την τρέχουσα διαδικασία της κάθαρσης των εκλογικών καταλόγων από διεφθαρμένους υποψήφιους των πολιτικών κομμάτων.

Ο πρέσβης Λου, σε συνέντευξή του, στη «Φωνή της Αμερικής» στην αλβανική γλώσσα, χαιρέτισε τις καθαρές λίστες των υποψηφίων που δεν έχουν, τουλάχιστον, βεβαρημένο ποινικό μητρώο, ανεξάρτητα από την προώθησή τους από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

 «Ένας σοφός άνθρωπος, μου είπε πρόσφατα (στην Αλβανία) ότι η πρόοδος, όσον αφορά την εξάλειψη των εγκληματιών από την πολιτική είναι εντυπωσιακή. Αυτό δεν μπορούσαμε το φαντασθούμε πριν από δύο χρόνια στην πολιτική σκηνή. Οι πολιτικοί ηγέτες στη δεξιά και στην αριστερά έχουν αφαιρέσει από τους καταλόγους τους, υποψήφιους που είναι εγκληματίες. Για εκείνους τους εγκληματίες που βρίσκονται ακόμη στη λίστα, υπάρχει μια αυξανόμενη δημόσια συζήτηση για την εγκληματική τους δραστηριότητα. Οι Αλβανοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και πιστεύω ότι είναι έξυπνοι ώστε να μην πουλήσουν την ψήφο τους, στους εγκληματίες», είπε ο Λου.


Απαγόρευση χορήγησης θεώρησης σε διεφθαρμένους αξιωματούχους


Ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι είναι πολύ σημαντική ή άρνηση, από τις ΗΠΑ, των θεωρήσεων σε αξιωματούχους,  που είναι διεφθαρμένοι. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική πολιτεία θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο και σε αξιωματούχους των Τιράνων.

«Το προεδρικό διάταγμα αρθμ, 7750, δίνει στον υπουργό την εξουσία να σταματήσει την έκδοση θεωρήσεων για τις ΗΠΑ σε υπαλλήλους, δικαστές, εισαγγελείς, πολιτικούς που έχουν χαρακτηρισθεί ως διεφθαρμένοι στη χώρα τους. Χρησιμοποιούμε αυτήν την αρμοδιότητα σε όλον τον κόσμο για την προώθηση της καταπολέμησης της διαφθοράς. Σύντομα θα εξετάσουμε και τις περιπτώσεις χρηματισμού στην Αλβανία», δήλωσε ο Λου, σύμφωνα με την ‘Σέκουλι’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr