Νομπελίστας οικονομολόγος: Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα




Ο αμερικανός οικονομολόγος Paul Krugman, πιστεύει, ότι «Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν ‘όχι’ στο δημοψήφισμα,  όπως σημειώνει το δημοσίευμα

Ιούνιος 30, 2015.

Οι Έλληνες θα πρέπει να ‘κυκλώσουν’ το ‘Όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής και η ελληνική κυβέρνηση πρεπει να είναι έτοιμη, αν χρειασθεί, να φύγει από το ευρώ, δήλωσε ο βραβευμένος με Νομπέλ στα Οικονομικά, Αμερικανός Πωλ Κρούγκμαν.


«Γιατί το λέω αυτό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι είναι λάθος αυτό που πιστεύεται για το χρέος – όχι για όλο, αλλά, για ένα  μεγάλο μέρος- ότι προήλθε από σπατάλη  και από ανευθυνότητα των Ελλήνων», έγραψε ο Κρούγκμαν στη στήλη του  στην εφημερίδα «New York Times».

Ο Κρούγκμαν πιστεύει- όπως γράφει το σερβικό πρακτορείο Tanjug- ότι  οι Έλληνες είναι καλύτερα να αφήσουν το ευρώ από το να μείνουν σε ένα αδιέξοδο, όπως τα τελευταία πέντε χρόνια,  αλλά, εάν  ψηφίσουν για τη συνέχιση της συνεργασίας με τους πιστωτές,  αυτό σίγουρα θα σήμαινε και την πτώση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κρούγκμαν είπε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν είναι τόσο δύσκολη, όσο μερικοί την παρουσιάζουν και αυτό είναι το καλύτερο από το να μένεις σε ένα αποτυχημένο σύστημα.

Γράφει ότι,  "εδώ και αρκετό καιρό τώρα έγινε προφανές ότι η δημιουργία του ευρώ ήταν ένα τρομερό λάθος".

Ο Κρούγκμαν τονίζει ότι η Ευρώπη δεν είχε ποτέ τις προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο κοινό νόμισμα, και ότι απόφαση για την έξοδο είναι πολύ πιο εύκολη από αυτήν της εισόδου σε αυτό.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φθάσει πλέον σε ένα εμφανές σημείο μη επιστροφής. Με τις τράπεζες προσωρινά κλειστές και η κυβέρνηση να έχει εισάγει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων… Οι περιορισμοί στη ροή κεφαλαίων από τη χώρα δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει σύντομα να πληρώνει τις συντάξεις και τους μισθούς από τα έσοδα της, στην πραγματικότητα δημιουργώντας ένα παράλληλο νόμισμα.

»Την Κυριακή θα διεξαχθεί  δημοψήφισμα για το εάν ο λαός αποδέχεται τα αιτήματα της ‘τρόικα’, με πρόσθετα μέτρα λιτότητας», γράφει ο Κρούγκμαν και προσθέτει ότι ελπίζει ότι «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν σωστά», σημειώνει το Tanjug.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ