Σκόπια: Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον Αλί Αχμέτι






Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Ιούνιος 11, 2015.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, που κρατούν την ανωνυμία τους, γνώστες όμως,  όσον αφορά την πολιτική του DUI (Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση), το κόμμα των Αλβανών στην πΓΔΜ, που βρίσκεται στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον Νίκολα Γκρούεφσκι του VMRO-DPMNE, ο ηγέτης του, ο πρώην διοικητής των Αλβανών ανταρτών, Αλί Αχμέτι, θα απευθυνθεί την ισχυρή βάση του κόμματος του, προκειμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.



Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή είναι μια σταδιακή κίνηση, δεδομένου ότι λήγει η συμμετοχή του DUI στον κυβερνητικό πολιτικό συνασπισμό και θα μπορούσε να διευκολύνει, έτσι,  τις πρόωρες εκλογές που θα οργανωθούν από τον Νίκολα Γκρούεφσκι και οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα τις μποϊκοτάρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία της Σοσιαλ-Δημοκρατικής Ένωσης (SDSM).


Προβάλλεται ο ισχυρισμός από τους μυημένους, ότι ο Αλί Αχμέτι, ανακοίνωσε αυτήν την επιλογή στον Ζόραν Ζάεφ, ως μέρος της τακτικής του στην διαπραγμάτευση,  που έλαβε χώρα κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση-DUI, δημιουργήθηκε από την πολιτική πτέρυγα του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) που οδήγησε στην αλβανική εξέγερση στην πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου το 2001.

Σήμερα είναι η πιο προτιμητέα πολιτική επιλογή για τους Αλβανούς, στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ