Τουρκία: Το κουρδικό κόμμα μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό





Ιούνιος 4, 2015.
Το μικρότερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό,  μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τερματίζοντας  την 12χρονη μονοκομματική κυριαρχία και προαναγγέλλοντας  τη δραματική μεταμόρφωση του κουρδικού πολιτικού κινήματος.


Η υποστήριξη προς το κοινωνικό κόμμα της αντιπολίτευσης,  το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), αυξάνεται μεταξύ των ψηφοφόρων, οι οποίοι παρακολουθούσαν πάντοτε τον κουρδικό εθνικισμό με καχυποψία.

Υπάρχει η ελπίδα, η νέα αυτή ενίσχυση να κάνει την πρώτη κουρδική ομάδα να ξεπεράσει το όριο του 10 τοις εκατό και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο ως κόμμα.

Ορισμένοι μελετητές προβλέπουν ότι θα κερδίσει αρκετές έδρες, που θα τις στερήσει από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σπάζοντας σε κομμάτια το όνειρο του νέου Συντάγματος του συντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προσβλέπει σε επέκταση των εξουσιών του.

Με επικεφαλής των χαρισματικό ηγέτη Σελαχατίν Ντερμιτάς, το HDP έχει χτίζει μια προοδευτική εκλογική πλατφόρμα των ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, την προστασία του περιβάλλοντος και το σεβασμό στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.
«Οι ψήφοι δεν θα είναι μόνο από τους Κούρδους, αλλά από όλα τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας», είπε ο Ντερμιτάς προσθέτοντας: «Είμαστε το μόνο κόμμα που τα δέχεται όλα, το γεγονός αυτό αντανακλά την πολυφωνία στην Τουρκία».
Μια τέτοια συνολική ρητορική σηματοδοτεί την απότομη αλλαγή στην κουρδική πολιτική ταυτότητα σε μια εποχή που η χώρα εξέρχεται από δεκαετίες αντιπαράθεσης.
Κατά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος, οι τούρκικες σημαίες αναμιγνύονται, τώρα,  με τις κοκκινο-κιτρινο-πράσινες της κουρδικής σημαίας, μια εμφάνιση που πριν από λίγα χρόνια ήταν  αδιανόητη.
Ο Ντερμιτάς έχει ηλεκτρίσει το κοινό με τις ομιλίες του καθώς εξυμνεί την εθνική ταυτότητα.


Περίληψη από άρθρο του Reuters
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr