Η κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφικής ειλικρίνειας στην πΓΔΜ





Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Ιούνιος 22, 2015.

Σήμερα, Δευτέρα,  ένα τυπικό μέρος των διαλόγων, που έγινε αργά το απόγευμα στην κατασκήνωση που στήθηκε έξω από το κυβερνητικό κτήριο στην πόλη των Σκοπίων, εστιάστηκε σε συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη δημοσιογραφία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην πΓΔΜ.


Στη συζήτηση δύο βετεράνοι δημοσιογράφοι, ο Ντράγκαν Αντονόφσκι και ο Μπράνκο Γκερόσκι, συνόψισαν τη σημερινή κατάσταση ως εξής:

Αντονόφσκι: «Θα ήθελα πάρα πολύ να μπορούσαμε να συζητούσαμε σε κάποιο στούντιο, καθώς εσείς θα ήσασταν στο σπίτι, σε έναν καναπέ, έτσι ώστε και οι δύο να  έχουμε την ευκαιρία για εύκολη επικοινωνία, αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο. Τι μας συνέβη; Μας πέταξαν έξω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άρχισαν να μας αποκαλούν «αλήτες», και εκείνοι που είναι πραγματικοί αλήτες μπήκαν μέσα στα στούντιο και τώρα προσπαθούν να μας πλασάρουν «δημοσιογραφία».

Γκερόσκι: Έχουμε μια τεράστια θάλασσα των ΜΜΕ [οικήματα], τα πιο ισχυρά media, στα οποία η κυβέρνηση βρίσκει τα μέσα  -  νόμιμα, ημι-νόμιμα, παράνομα- και ρίχνει τεράστια ποσά σε αυτά, μέσα στα οποία πολλοί συνάδελφοί  μας εργάζονται, οι συνάδελφοι έχουν  μεγάλη δυσκολία να κερδίζουν τα χρήματά τους σε αυτά,  και δεν θα γίνουν καλύτεροι , δεν θα κερδίσουν την περιεκτικότητα, επειδή εξαρτώνται από τα αφεντικά τους».

Τα ανοικτά βήματα των ομιλητών, με ποικιλία πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και άλλων θεμάτων, πραγματοποιούνται  με έναν λιτό, ισότιμο τρόπο, με την ενεργό συμμετοχή των απλών πολιτών, έγιναν επί αρκετές εβδομάδες ένα μέτωπο στη φιλελεύθερη σκέψη, μια εναλλακτική λύση στο μονοπώλιο των συμβατικών μέσων. Αυτό το μονοπώλιο έχει διευκρινισθεί τόσο από τον Αντονόφσκι, όσο και από τον Γκερόσκι.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ