New York Times: Σε σημείο καμπής τα Σκόπια




Ιούνιος 13, 2015.

Η πΓΔΜ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι με πολλά προβλήματα, για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια την έχουν εγκαταλείψει πάνω από 300 χιλιάδες πολίτες της, γράφει η New York Times, όπως επισημαίνει σερβικό δημοσίευμα.


«Τα Σκόπια βρίσκονται στην άκρη της θύρας της Ευρώπης, απομονωμένα εξαιτίας ενός προβλήματος με το όνομα, απειλούνται από τις εθνοτικές συγκρούσεις και την απαισιοδοξία, λόγω της αδύναμης οικονομίας η χώρα αυτή βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά την ανεργία.

«Ενώ η χώρα βρίσκεται στο στάδιο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των Βρυξελλών, το καθεστώς συνεχίζει να λειτουργεί «με μια δημοκρατία βαλκανικού στυλ».

Η απασχόληση στη δημόσια διοίκηση εξαρτάται από το εάν οι υποψήφιοι ψηφίζουν  το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Η εξουσία αυτή, έκλεισε έναν τηλεοπτικό σταθμό  που ήταν η έκφραση της αντιπολίτευσης.

Το κυβερνών κόμμα VMRO –DPMNE χρησιμοποιεί τις εκλογές για να δείξει πως δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη η αντιπολίτευση και προετοιμάζει το ίδιο τις εκλογικές διαδικασίες προκειμένου να επανεκλεγεί», σημειώνει η εφημερίδα New York Times.

Αναφέρει, επίσης, ότι η κυβέρνηση αναφερόμενη στην αναποτελεσματικότητά της,  διατείνεται ότι αυτή προκαλείται από το εξωτερικό και ότι αποτελεί θύμα μιας ξένης συνωμοσίας, προκειμένου να χτίσει μια επιθετική εθνικιστική ρητορική εναντίον των γειτόνων της.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι σκάνδαλο των υποκλοπών που άνοιξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχεία που παρουσιάζουν, εκ των έσω, τη διαφθορά της εξουσίας, καθώς η κυβέρνηση παρακολουθεί και έχει καταγράψει, παράνομα, 670 χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες που αφορούν πολιτικούς της αντιπολίτευσης, τους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη, δημοσιογράφους, ΜΚΟ, ιερατικούς λειτουργούς κλπ.

 Αυτές οι υποκλοπές καλύπτουν ένα φάσμα διαφθοράς και εγκληματικών δραστηριοτήτων, κλοπής ψήφων ακόμη και απόκρυψη δολοφονιών.
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις του Μαΐου στο Κουμάνοβο, λένε ότι οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις και οι σλαβικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν σε περιοχή της πόλης  και ότι σε αυτήν τη σύγκρουση σκοτώθηκαν 22 άτομα, επιστρέφοντας έτσι ο φόβος της εθνοτικής βίας.

Το κείμενο, ωστόσο, τονίζει ότι τα τρέχοντα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση του 2001.

Η ελίτ των Αλβανών και των Σλάβων, στην πΓΔΜ, διακατέχεται από δυσαρέσκεια, ενώ η συνοχή των επικεφαλής των εθνοτήτων, είναι ένα από τα σημεία για τα οποία η ΕΕ ελπίζει σε μια πολυεθνική πραγματικότητα στη χώρα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ