Τέχνασμα Ερντογάν η εισβολή στη Συρία;






Ιούλιος 2, 2015.

Θορυβημένος από τις νικηφόρες επελάσεις των Κούρδων της Συρίας κατά των τζιχαντιστών και ενοχλημένος από την απροθυμία της Δύσης να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε ακόμη μια φορά δημόσια την προοπτική της τουρκικής εισβολής στη Συρία, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.


Μια τέτοια κίνηση θα ενείχε τον κίνδυνο της αποξένωσης από τη Δύση και η εμπιστοσύνη στην Τουρκία θα κλονιζόταν από τις αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, που θα είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη χώρα και θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP,  να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχηματισμό με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, πολιτικοί κύκλοι, ομιλούν ότι η όλη υπόθεση  της εισβολής στη Συρία από τον Ερντογάν, ίσως, ήταν ένα τέχνασμα που στόχευε τον επηρεασμό της αμερικανικής συμμαχίας στη Συρία και την ενίσχυση της δυναμικότητά του στο εσωτερικό, μετά από τις σοβαρές απώλειες που είχε  το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Αλλά, η Άγκυρα, στραβοκοιτάζει  τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, όπως είναι το PYD, που υποστηρίζεται από το διεθνή συνασπισμό με αεροπορικές επιθέσεις σε θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στα τουρκικά σύνορα, αφήνοντας το πεδίο στην κυριαρχία των Κούρδων.

Η Τουρκία φοβάται τη δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού  κράτους στο έδαφος της Συρίας, που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσδώσει ενθάρρυνση στα 20 εκατομμύρια Κούρδων στη χώρα.

Αυτό που επιθυμεί η Άγκυρα, πάνω από όλα, γράφει το δημοσίευμα, είναι η Ουάσιγκτον να αποθαρρύνει τις φιλοδοξίες των Κούρδων της Συρίας για μια κρατική υπόσταση και να αυξήσει τις πιέσεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αλλά η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, δεν εγκαταλείπεται, αφού επιμένουν στη στήριξη του κουρδικού PYD, που είναι η μόνη  δύναμη που αντιστέκεται στους τζιχαντιστές,  καθώς και στη θετική ή σιωπηλή συναίνεση του Μπασάρ αλ Άσαντ, για τις επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού σε θέσεις των τζιχαντιστών, μέσα στο συριακό έδαφος.

Το σχέδιο της στρατιωτικής  επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία, με τη δημοσιότητα που δόθηκε και την επίσημη ενημέρωση  της τουρκικής πρόθεσης σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν και άλλες δυνάμεις, όπως έγινε κατανοητό,   δεν έτυχε θετικής ή αδιάφορης στάσης των ενδιαφερομένων μερών και αυτό έκανε την Τουρκία, προφανώς,  να οπισθοχωρήσει.
Και ο βηματισμός αυτός προς τα πίσω, παρουσιάζεται ως ‘τέχνασμα’ του Τούρκου προέδρου.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ