Βουλγαρία: Εξονυχιστικός έλεγχος Αμερικανών στο λιμάνι της Βάρνας για νάρκες



http://www.echedoros-a.gr

Συμμετοχή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού

Ιούλιος 2, 2015.

Αμερικανοί δύτες  από το Σάββατο ερευνούν το βυθό του λιμανιού της Βάρνας στη Βουλγαρία για παλαιές βόμβες και νάρκες, όπως γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.


Οι Αμερικανοί ειδικοί,  έφθασαν στο λιμάνι με ένα πολυτελές γιοτ, «αλλά αντί για ιστούς και πανιά, έχουν κεραίες  και δορυφορικά ‘πιάτα’ κατασκοπείας».

Η έλεγχος του βυθού του λιμανιού δεν γίνεται  χωρίς σκοπό, αφού αύριο θα καταπλεύσει στο βουλγαρικό λιμάνι στόλος 30 πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ με πληρώματα, συνολικά, 1700 ατόμων βάσει του «δόγματος Breeze 2015», όπως χαρακτηρίζεται η νατοϊκή άσκηση.

Οι ναυτικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Ιουλίου.

«Η άσκηση σχεδιάστηκε και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Θα πραγματοποιηθεί στα χωρικά ύδατα της χώρας και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και οι δράσεις θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο», δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του Βουλγαρικού Ναυτικού,  πλοίαρχος Ντίμιταρ Τίτεφ.

«Η άσκηση «Breeze 2015» αποσκοπεί στη βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης του προσωπικού του Πολεμικού ναυτικού στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων συνεργασίας,  για την αύξηση του επιπέδου συντονισμού με άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ιδρύματα σε περιόδους κρίσεων και προστασίας του πληθυσμού», γράφει η βουλγαρική ανακοίνωση.

Στην άσκηση συμμετέχουν πολεμικά πλοία της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας που εντάσσονται στην πρώτη μόνιμη  ομάδα των πλοίων του ΝΑΤΟ.

Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν δύο ελικόπτερα του βουλγαρικού ναυτικού και αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τμήματα των χερσαίων δυνάμεων από κοινού με 21 κρατικούς οργανισμούς, ιδρύματα και τέσσερα υπουργεία, οι τοπικές αρχές, αλλά  και μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικοί οργανισμοί σε μια κοινή δράση.
Έδρα της άσκησης καθορίστηκε η Ναυτική Διοίκηση της Βάρνας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ