Σκόπια: Σε δίκη τον Αύγουστο για ‘προδοσία’ ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος







http://www.echedoros-a.gr

Θέμα χρόνου η σύλληψη του Ζόραν Ζάεφ

Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Ιούλιος 2, 2015.

Στις 5 Αυγούστου ορίστηκε η δίκη για την υπόθεση του «πραξικοπήματος», στην οποία κατηγορούνται  στελέχη της αντιπολίτευσης.



Κατηγορούνται : ο Ζόραν Ζάεφ- πρόεδρος του κόμματος SDSM,  ο Ζόραν Βερουσέφσκι- πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Αντικατασκοπείας (UBK) και διάφορα άλλα άτομα  για «προδοσία» και στην περίπτωση του αρχηγού του SDSM για υποτιθέμενη απόπειρα «πραξικοπήματος».

Όλοι αυτοί κατηγορούνται για σχεδιασμό πραξικοπήματος «υπέρ μιας καλά οργανωμένης μυστικής υπηρεσίας γειτονικής χώρας ( σημ. κατηγορήθηκε η Ελλάδα από «ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες» των Σκοπίων).

Στη δίκη θα προεδρεύσει η δικαστής Λιουμπίνκα Μπασέσκα, η οποία επέμεινε για επείγουσα έναρξη της δίκης, αλλά, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του δικαστικού σώματος, οι συνάδελφοί της επέμεναν ότι η δίκη πρέπει να αρχίσει μετά την περίοδο των διακοπών , στις 5 Αυγούστου.

Η Μπασέσκα θα βρίσκεται σε διακοπές  από τις 8 Ιουλίου έως τις αρχές  Αυγούστου.
Στα καθήκοντά της, σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη δικαστική διαδικασία, είναι η οργάνωση της δίκης, η αποστολή κλίσεων και η πραγματοποίηση εκθέσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, του κατηγορούμενου όπως και αυτών που βρίσκονται στην φυλακή, αφού τέσσερις από τους κατηγορούμενους έχουν προφυλακισθεί.

Ο δεύτερος δικαστής, ο οποίος θα συμμετάσχει στη δίκη, είναι ο Ίβιτσα Στεφανόφσκι, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου 1, των Σκοπίων (το οποίο είναι ποινικό δικαστήριο).

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, πρόεδρος του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, κατηγορείται για «απόπειρα βιαίας ανατροπής της κυβέρνησης».
Ο Ζόραν Βερουσέσκι κατηγορείται για τη δημιουργία παράλληλης οργάνωσης για συλλογή δεδομένων πληροφοριών «υπέρ μια γειτονικής μυστικής υπηρεσίας».

Τώρα, η σύλληψη του Ζόραν Ζάεφ είναι  θέμα χρόνου και αποτελεί  μυστήριο πως  το κόμμα SDSM και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (καθώς και η διεθνής κοινότητα) θα αντιδράσουν, εάν, πράγματι, γίνει αυτή η σύλληψη.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ