Εντός του έτους η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδαhttp://www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 16, 2015.

Προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο πηγές επικαλείται το αλβανικό δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι η Αθήνα φέτος θα λάβει την απόφαση για την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.


«Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι μόνο θέμα χρόνου. Ευτυχώς, το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ανοικτά ζητήματα. Το μόνο εμπόδιο στο ζήτημα αυτό είναι τι θα μπορούσε να προκληθεί  με την απόφαση στην περίπτωση της Κύπρου. Διερευνούμε προς το παρόν τρόπους για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα», είπε Έλληνας διπλωμάτης σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου είναι ένα επίκαιρο θέμα στις Βρυξέλλες.
«Θεωρώ ενδεχόμενο ότι οι 5 χώρες της ΕΕ που υπολείπονται θα αναγνωρίσουν το πολιτειακό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθούμε ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, επειδή σε ορισμένες χώρες υπάρχει εμμονή», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην Ελλάδα για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε στην Πρίστινα ότι η Αθήνα αναζητά χώρο και χρόνο για την επισημοποίηση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.

«Όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης πρέπει να έχουμε κατά νου δύο κριτήρια σχετικά με το θέμα αυτό, ένα από αυτά είναι οι ανάγκες της περιοχής και το δεύτερο είναι το εθνικό μας συμφέρον στην Ευρώπη. Στο μέλλον θα διερευνήσουμε  τη  είδους λύση μπορούμε να δώσουμε με τα κριτήρια αυτά», δήλωσε ο Κοτζιάς στην Πρίστινα, έπειτα από συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ανέφερε ότι η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας στην Πρίστινα αποτελεί επιβεβαίωση της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα. «Θα επισκεφθώ την Αθήνα, συγχρόνως στην Πρίστινα θα επιβεβαιωθεί η θεσμοθέτηση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας», είπε ο Θάτσι.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ