«Turkish stream»: Ίδια μοίρα με τον «South Stream»;



 Ο "τurkish stream" μπορεί να έχει τη μοίρα του 'South Stream', λένε ειδικοί

 
Ιούλιος 11, 2015.

Ο σχεδιασμός της «Gazprom» για τον λεγόμενο αγωγό «Turkish stream» ενδέχεται να πάψει να υπάρχει, πριν ακόμη ξεκινήσει.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό, βάσει των πληροφοριών σχετικά με τα εμπόδια που παρουσιάζονται.


Την εβδομάδα αυτή, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι η «Gazprom» αναστέλλει την επέκταση του «Νότιου Διαδρόμου».

Το σύστημα αυτό απαιτείται για τη σύνδεση με τον αγωγό- προδρόμου, στην ξηρά και στη θάλασσα, του «Turkish stream»-  καθώς ο «South Stream», έκλεισε  με απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας το Δεκέμβριο του 2014.

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον ιταλικό Saipem SpA, που έλαβε το  νέο έργο, ως κληρονομιά από τον «South Stream». Είχε προγραμματισθεί ότι οι Ιταλοί θα δημιουργούσαν μια πρώτη γραμμή από τα ρηχά νερά της Μαύρης Θάλασσας στις αρχές του καλοκαιριού.

Το Bloomberg έγραψε ότι η έναρξη του έργου έχει αναβληθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Ούτε η ρωσική , ούτε η τουρκική πλευρά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη, την επίτευξη των τελικών τεκμηριωμένων προτάσεων στο έργο.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου, υποστηρίζουν σοβαρά για το γεγονός ότι ο αγωγός «Turkish stream» θα υποστεί την μοίρα του ««South Stream».

Ο Μιχαήλ Κρουτίχιν από την Rus Energy σημειώνει στη σελίδα του στο Facebook, ότι «οι Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν καμία ιδέα σχετικά με τη μορφή της συνεργασίας, ποιος δηλαδή θα είναι ο διαχειριστής του φυσικού αερίου στο τουρκικό έδαφος που θα προορίζεται για τους Ευρωπαίους καταναλωτές».
 Ο ίδιος πιστεύει ότι μεγαλώνει η πιθανότητα πλήρους αποτυχίας του αγωγού προς την Τουρκία.

Ο κορυφαίος ειδικός της Ένωσης του Ρωσικού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ρούσταμ Τανκάν, με τη σειρά του, αμφισβήτησε την οικονομική σκοπιμότητα του «Turkish stream» υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ωστόσο υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, όπως ο Άλεξ Μπελογκορίεφ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολία ότι η τουρκική κυβέρνηση με δικής της πρωτοβουλία θα εγκαταλείψει τον αγωγό αυτόν φυσικού αερίου.

«Με το έργο αυτό η Τουρκία, δεν χάνει, αλλά απεναντίας κερδίζει πολλά, μάλιστα, στην περίπτωση διατήρησης της παρουσίας Ερντογάν  στην πολιτική σκηνή,  η πιθανότητα για τη διατήρηση του έργου παραμένει στο 80%» , είπε.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ που ανέφερε ότι η καταγγελία της σύμβασης μεταξύ της «Gazprom» και του αναδόχου του «Turkish stream», της ιταλικής Saipem, δεν θα επηρεάσει το έργο.

Ανέφερε, επίσης, ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ