Οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αύξησαν στο πενταπλάσιο το δημόσιο χρέος




Αύγουστος 17, 2015.

Οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχουν χρέη ύψους άνω των €104 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που προκύπτει από την άθροιση των δημόσιων χρεών των έξι δημοκρατιών, όπως επισημαίνει η σερβική  εφημερίδα «Vecernje Novosti».


Πριν από την κατάρρευση, στη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα, το δημόσιο χρέος της ΣΟΔΓ (Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας) ήταν €20 δις, μέχρι σήμερα, μόνο,  το δημόσιο χρέος της Σερβίας υπερβαίνει τα 24 δις ευρώ.

Οι πιο χρεωμένες από τις πρώην δημοκρατίες εντός  της ΣΟΔΓ είναι η Κροατία με 37 δις και η Σλοβενία με 30,7 δις ευρώ.

Το χρέος της Κροατίας υπερβαίνει το 87% του ΑΕΠ, ενώ στη Σερβία είναι 71,8 %, στο Μαυροβούνιο είναι 54% του ΑΕΠ και στα Σκόπια το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα € 3,26 δις ευρώ.

Στην περιοχή το μεγαλύτερο χρέος το έχει η Ουγγαρία με σε 83,4 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού με χρέος που εκτινάχτηκε την τελευταία πενταετία στα €304 δις ή 168% του ΑΕΠ!

Το συνολικό παγκόσμιο χρέος ανέρχεται στα 54.600 δισεκατομμύρια  ευρώ και το μερίδιο των ΗΠΑ σε αυτό είναι 29%, ενώ η Ρωσία φθάνει στο 0,49 τοις εκατό.

Στην ουσία οι μεγάλες κεφαλαιοκρατικές χώρες βιώνουν με χρεώσεις σε άλλες χώρες.

Οι πλέον χρεωμένες χώρες είναι η Ιαπωνία, με 246 τοις εκατό του ΑΕΠ (αλλά είναι εσωτερικό χρέος, με εσωτερικό δανεισμό) , ακολουθεί η Ελλάδα  και κατόπιν η Ιταλία με 135 % του ΑΕΠ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ