Σερβία: Εκκλήσεις για ένταξη στην τουρκική μειονότητα δημιουργούν ανησυχία




Αύγουστος 18, 2015.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Σερβία, έκαναν έκκληση σε πολίτες  της Σερβίας, οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι Τούρκοι, να ενταχθούν στην τουρκική μειονότητα, προκαλώντας αντιδράσεις, κυρίως στους Βόσνιους κατοίκους του Σάντζακ που είναι κυρίως μουσουλμάνοι και αποτελούν την τέταρτη εθνοτική ομάδα μετά τους Σέρβους, Ούγγρους και Ρομά.


Η έκκληση έγινε από τον πρόεδρο του συλλόγου των Τούρκων της Σερβίας, Αλία Σάχοβιτς, αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε προβεί σε έκκληση μόνο σε πολίτες τουρκικής καταγωγής.

Η Ένωση Τούρκων Σερβίας, δημιουργήθηκε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο και έκανε δημόσια έκκληση στο Σάντζακ να εγγραφούν στο μειονοτικό σύλλογο προκειμένου να σχηματισθεί εθνική μειονότητα της Τουρκίας, στη Σερβία.

Ορισμένοι κάτοικοι της Νόβι Παζάρ, πρωτεύουσας της περιφέρειας του Σάντζακ, ισχυρίζονται ότι η έκκληση της Ένωσης των Τούρκων προωθεί την εξαπάτηση, αφού υπόσχονται στα νέα μέλη ότι θα λάβουν οικονομική βοήθεια από την Τουρκία και θα γίνουν τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή σε αντάλλαγμα της δήλωσής τους ότι είναι Τούρκοι και έχουν την εθνική τουρκική ταυτότητα.

Η υπόθεση διερευνάται και παρακολουθείται από τις σερβικές υπηρεσίες ασφάλειας.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ