Αλβανοί Σκοπίων: Ο Γκρούεφσκι παίζει το εθνικιστικό χαρτί για τις εκλογές




«Αναλυτές: Ο Γκρούεφσκι παίζει εθνικιστικό χαρτί για να κερδίσει τις εκλογές», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα

Αύγουστος 5, 2015.

Σκόπια.

Η εθνικιστική ρητορική του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, θεωρείται από τους αναλυτές ως μια αυστηρή προειδοποίηση για την προεκλογική εκστρατεία.


Ο αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφος των Σκοπίων, Τζαμπίρ Αχμέτι, θεωρεί ότι η ρητορική του Γκρούεφσκι είναι ένα πρώτο δείγμα της προεκλογικής εκστρατείας, που αν και είμαστε ακόμη μακριά από τις εκλογές, έχει ξεκινήσει από τα πολιτικά κόμματα.

«Πάλι, δυστυχώς, η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει νωρίτερα με έντονη  επιθετικότητα. Η πρόσφατη ομιλία του Γκρούεφσκι αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την αγριότητα που έρχεται στην προεκλογική εκστρατεία.

Αρχίζουν να συλλέγονται πολιτικά στοιχεία που αποπνέουν σοβινιστική αντι-αλβανική πολιτική και δίνουν μια πολύ  αρνητική εικόνα στη χώρα», εκτιμά ο αρθρογράφος Τζαμπίρ Αχμέτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στον πρωθυπουργό, αλλά στα σλαβικά πολιτικά κόμματα, τα οποία προσδιορίζουν την πολιτική δράση στον εθνικισμό και το σοβινισμό, και τα αλβανικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν το σλαβικό εθνικισμό και έχουν κάνει ελάχιστα αν προωθήσουν την αλβανική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι Αλβανοί πολιτικοί έχουν παραμείνει σιωπηλοί στις εθνικιστικές ενέργειες του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Βλέπουμε ότι μεταμορφώνεται  η κεντρική πλατεία των Σκοπίων σε ένα βουνό γεμάτο κιτς με όλα αυτά τα μνημεία και όλα αυτά τα λιοντάρια και είναι πολύ παράξενη και σιωπηλή η αποδοχή σε όλα αυτά από τους Αλβανούς πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Προσθέτει, ακόμη, ότι ούτε η αντιπολίτευση στα Σκόπια δεν έχει αλλάξει πορεία για να σταματήσει τις εθνικιστικές συμπεριφορές των Σλάβων.

«Διαπιστώνω ότι η σλαβική αντιπολίτευση μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει προθυμία να αλλάξει την εθνικιστική πορεία σε μια υπερεθνική  κατεύθυνση υπέρ όλων των πολιτών. Δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι δεν θα αψηφήσει τα αλβανικά εθνικά αιτήματα.

»Ελπίζω, ακόμη, στην διεθνή κοινότητα, η οποία συνήθως εκφράζει τη θέση ότι θέλει μια ειρηνική και σταθερή  χώρα στο κέντρο των Βαλκανίων και δεν ενδιαφέρεται ποιος θα έρθει στην εξουσία. Τουλάχιστον, δεν δίνονται σαφείς ενδείξεις ότι υποστηρίζει τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ», γράφει ο Αλβανός αναλυτής.

Ο Σπετίμ Πολοζάνι, πρόεδρος του Συλλόγου πρώην πολιτικών κρατουμένων, θα σημειώσει:

«Δυστυχώς η αντιπολίτευση στην πΓΔΜ δεν έχει αλλάξει πολύ  σχετικά με την νοοτροπία της στο ζήτημα των Αλβανών στα Σκόπια. Προσποιείται το δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα, αλλά δεν έχει δείξει καμία προθυμία για τα δικαιώματα των Αλβανών στη χώρα και τα αγνοεί. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που το σλαβικό στοιχείο μπορεί να εναλλαχθεί στην εξουσία, αλλά οι Αλβανοί θα παραμείνουν στην ίδια κακή κατάσταση.
Ο Ζόραν Ζάεφ, δεν ανέφερε τίποτε με τις ‘βόμβες’ του για τους Αλβανούς πολιτικούς. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα τεθεί σε κίνδυνο η αλβανική πολιτική τάξη, όταν θα έχει τον έλεγχο.
Οι Σλάβοι πολιτικοί θα αλλάξουν άρδην τις πολιτικές εκφράσεις εναντίον μας, όταν οι Αλβανοί πολιτικοί θα γίνουν πιο απαιτητικοί», ισχυρίζεται ο Πολοζάνι.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι Αλβανοί στα Σκόπια, πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους και  να πετάξουν τον οπορτουνισμό, τη δουλικότητα, τον καριερισμό όπως εμφανίζεται στους σημερινούς Αλβανούς πολιτικούς.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ