«Ο εθνικιστής Νίκος Γκαζογιάννης προειδοποιεί για την επιδείνωση των σχέσεων Αλβανίας- Ελλάδας»











Αύγουστος 30, 2015.


 



Για  την «ελληνική παράνοια» που δεν τελειώνει με το ενδιαφέρον για τις εκκλησίες στη Νότιο Αλβανία, αναφέρεται το δημοσίευμα των Τιράνων.


«Η κυβέρνηση αποφάσισε την κατεδάφιση της παράνομης δομής (του ιερού ναού, εννοεί) που χτίσθηκε από την τοπική (ελληνική) κοινότητα το 1992, στα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας, η οποία κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια της (κομμουνιστικής) δικτατορίας.

» Ήδη, το σχέδιο για ανακατασκευή της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες είναι έτοιμο και παρουσιάστηκε, χθες από τον υπουργό Νεολαίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Μπλέντι Κλος και το δήμαρχο της Χιμάρας, Γκέργκι Γκόρο, σε μια συνάντηση με τους κατοίκους», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Η Ελλάδα αντέδρασε καταδικάζοντας την πράξη, και υπήρξαν αναφορές για νότα διαμαρτυρίας προς τα Τίρανα, που συνοδεύονταν και από τις ανησυχίες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Σοβαρές αντιδράσεις έγιναν από την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ, αλλά και από την αλβανική αντιπολίτευση η οποία ταυτίστηκε με τις θέσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται  τα δικαιώματα των Ορθόδοξων πιστών, και επιπλέον η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Προφανώς, η ελληνική παράνοια- συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- δεν τελειώνει εδώ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πανηπειρωτικών συλλόγων της Αμερικής και της Αλβανίας, ο Νίκος Γκέιτζ ή ελληνιστί Νίκος Γκαζογιάννης, γνωστός φλογερός αντι-αλβανιστής εθνικιστής, αντέδρασε σχετικά με το θέμα «Σεν Τανάσι» [ «Άγιος Αθανάσιος»].

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην  ιστοσελίδα των ΗΠΑ «Hellenic News of America», ο Γκέιτζ δήλωσε ότι το γκρέμισμα της εκκλησίας «έχει μεγαλώσει τους φόβους στην μεγάλη ελληνική κοινωνία της Βορείου Ηπείρου, που αναβιώνει πάλι τις διώξεις των Ορθόδοξων Χριστιανών, οι οποίοι αποτελούν το ένα τρίτο του αλβανικού κράτους, δηλαδή, 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συγκρίνει, την κατεδάφιση της εκκλησίας, που χτίστηκε χωρίς άδεια, με την καταστροφή των θρησκευτικών δομών κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα.

«Η κατεδάφιση της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, θυμίζει τις δράσεις του βάναυσου σταλινικού καθεστώτος, που εξουσίασε την Αλβανία για μισό αιώνα, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις εκτελούσαν τους ιερείς και μετέτρεπαν τους ναούς σε στάβλους και φυλάκιζαν όσους έφεραν σταυρό ή διάβαζαν την Αγία Γραφή», σημειώνει ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών της Αμερικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Τίρανα πρέπει «να αλλάξουν τις βάναυσες πρακτικές και αποδώσουν μια νέα τοποθεσία στην Ορθόδοξη Εκκλησία να κατασκευάσει τη νέα εκκλησία καθώς και να παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανέγερσή της».

Στο άρθρο του Γκαζογιάννη επισημαίνεται- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πανηπειρωτικών Συλλόγων θα μεταβεί στην Αλβανία για να αξιολογήσει τη μεταχείριση που έχουν οι μειονότητες στη χώρα και καλεί την αλβανική κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά για την αποκατάσταση της σχέσης με τους πολίτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εάν θέλει να κατέχει μια θέση στην κοινότητα των πολιτισμένων εθνών.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ