Αλβανία: «Το γκρέμισμα μιας εκκλησίας δεν είναι θέμα της Ελλάδας»







Αύγουστος 22, 2015.




Σε διπλωματική διένεξη μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, εξελίχθηκε το ζήτημα της απόφασης του δήμου Χιμάρας να κατεδαφίσει την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, της Αυτοκέφαλης  Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας,  χωρίς άδεια και με λόγους που δεν είναι ικανοί να δικαιολογήσουν την απόφαση αυτή.


Ο Έλληνας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- εξέφρασε την αγανάκτηση του για το γεγονός αυτό.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η βίαιη απομάκρυνση των πιστών από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, από τους υπαλλήλους του Δήμου Χιμάρας, η αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων και των αγίων της εκκλησίας, καθώς και οι σοβαρές ζημίες στο κτήριο, συνιστούν αξιόποινες πράξεις, παρά τα νομικά επιχειρήματα του δήμου, και φυσικά δεν παρουσιάζονται ως θετική εικόνα σε μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Με τον τρόπο αυτό- συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα,  η Ελλάδα απειλεί να ασκήσει πιέσεις και πάλι έμμεσα στην Αλβανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της.


Το πιο εκπληκτικό είναι η ελληνική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, για ένα γεγονός που συνέβη στο αλβανικό έδαφος,  για έναν Αλβανό υπήκοο και ενδιαφερόμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αυτή η στάση της Ελλάδας, δεν αποφέρει τίποτε, αλλά παρουσιάζει τη γυμνή αλήθεια ακόμη και τώρα, όχι μόνο μπροστά στα μάτια των Αλβανών αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη  Εκκλησία, που ονομάστηκε έτσι διέπεται  από το 1992 από έναν Έλληνα, εθνικά,  πολίτη  που ονομάζεται Αναστάσιος Γιαννουλάτος, που αποτελεί απλά μια έκφραση των επεκτατικών ενδιαφερόντων και μακροχρόνιων εδαφικών αξιώσεων της σοβινιστικής Ελλάδας στη νότια Αλβανία, που οι ελληνικοί εξτρεμιστικοί κύκλοι και όχι μόνο αποκαλούν Βόρεια Ήπειρο.

Στο ανακοινωθέν του ελληνικού ΥΠΕΞ –γράφει το αλβανικό κείμενο- προχωράει περαιτέρω «Περιμένουμε εξηγήσεις από την (αλβανική) κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εκεί και ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων που πρέπει να ληφθούν από την αλβανική κυβέρνηση».
Σημειώνεται ότι το θέμα της εκκλησίας ανέδειξε στη δημοσιότητα η «Ομόνοια» της ελληνικής ομογένειας που αντέδρασε στις πράξεις του δήμου της Χιμάρας κατά της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.


Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας το ζήτημα, ανέφερε μεταξύ άλλων « Η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, απέχει πολύ από το πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, που στοχεύει στην προώθηση τους, σύμφωνα με την τελευταία συνάντηση των υπουργών Μπουσάτι- Κοτζιά».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ