Τουρκία: Στους 86 οι νεκροί και 186 οι τραυματίες από τη διπλή βομβιστική επίθεση




«Δολοφόνε Ερντογάν», φώναζε το πλήθος

Οκτώβριος 10, 2015.

Η διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου ειρήνης με πρωτοβουλία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, στοίχισε τη ζωή σε 86 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 186.


Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Μεχέτ Μουεζίνογλου ανακοίνωσε ότι από τους τραυματίες οι 28 είναι σοβαρά από την πρωινή επίθεση.

Οι εκρήξεις έγιναν στις 10:04 π.μ., τοπική ώρα, καθώς ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στη λεωφόρο Hipodrom,  μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας,  όταν προετοιμάζονταν ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα λάβαινε χώρα το απόγευμα.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η επίθεση ήταν προφανώς έργο βομβιστών  αυτοκτονίας που ήρθαν στο χώρο πεζή, αφού κανένα όχημα δεν έφθασε στο χώρο της έκρηξης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφερόμενοι στη θανατηφόρα βομβιστική επίθεση την χαρακτήρισαν ως «τρομοκρατική επίθεση».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Anadolu ότι ο χώρος των εκρήξεων γέμισε με ανθρώπινες σάρκες.

Τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας ανέβαλαν τις συγκεντρώσεις τους για το Σάββατο, ενώ πολλοί  καταλογίζουν την ευθύνη για την επίθεση στην κυβέρνηση.

Εξαγριωμένο το πλήθος αποδοκίμασε πετώντας μπουκάλια νερού ότι οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας έφθασαν με συνοδεία στο χώρο της έκρηξης.

Ακτιβιστές φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνε Ερντογάν», «το δολοφονικό AK Parti έχει την ευθύνη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Μπουγκούν’ «κάποιοι ακτιβιστές είδαν το χέρι του κράτους και στις τρεις βομβιστικές επιθέσεις κατά των Κούρδων, κατηγορώντας το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι επιδιώκει να ξεσηκώσει το εθνικιστικό αίσθημα, μια κατηγορία που ηγέτες της Τουρκίας έχουν κατηγορηματικά απορρίψει».

«Πρώτα στη Σουρούτς, μετά στο Ντιγιαρμπακίρ και τώρα στην Άγκυρα, όλα είναι έργα του δολοφόνου Ερντογάν. Θα γκρεμίσουμε το παλάτι του», δήλωσε ο Ταρίκ, ένας  21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου , ο οποίος βρίσκονταν κοντά  στο σημείο των εκρήξεων του Σαββάτου».

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ