Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Η Ρωσική Διπλωματία εντείνει τις δραστηριότητές της στα Σκόπια


Οκτώβριος 25, 2015.

Στον διπλωματικό πόλεμο, μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχει ενταχθεί το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων.


Την τελευταία χρονική περίοδο παρατηρούμε μια διπλωματική δραστηριότητα της Ρωσίας στο νοτιοσλαβικό κράτος, καθώς προσπαθεί να αποκτήσει φίλους από δράσεις που συγχρονίζονται ( ή συνάδουν) με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα Σκόπια.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 παρουσιάσαμε μέρος της συνέντευξης το Ρώσου πρέσβη στα Σκόπια, Όλεγκ Στσέρμπακ, όπου έδωσε το στίγμα της σλαβικής συγγένειας με τους Σκοπιανούς δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Μας συνδέει ο κοινός (σλαβικός) πολιτισμός και η γλώσσα».

Που αποτέλεσε ένα προοίμιο της πολιτικής που θα ακολουθούσε, με τη (σλαβική) ταύτιση των θέσεων της Ρωσίας και των Σκοπίων.

Στη συνέχεια, την ιστορική επέτειο των Βουλγάρων για τη δημιουργία του Κομιτάτου στα 1893,  που είχε στόχο την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία, οι Σκοπιανοί την έχουν αναδείξει ως ‘εθνική τους επέτειο’ για μια ‘ανεξάρτητη Μακεδονία’, και στο μνημείο των συντελεστών της δημιουργίας της ‘Εσωτερικής Επαναστατικής Μακεδονικής Οργάνωσης’ – στα κυριλλικά ως ‘ВМРО’, που γιορτάζεται στα Σκόπια και στη Βουλγαρία, στις 23 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρέσβης, Όλεγκ Στσέρμπακ, γονυπετής κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο, που έστησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την αναδιαμόρφωση της πλατείας των Σκοπίων,  στο «πάρκο της Γυναίκας», όπου υπάρχει μνημείο για το ВМРО.


Ήταν ο μοναδικός διπλωμάτης από όλες τις χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με την πΓΔΜ, που τίμησε τη βουλγαρο-σλαβική επέτειο της δημιουργίας του Βουλγαρικού Κομιτάτου,  στα τέλη του 19ου αιώνα.


Σήμερα, καταγράφεται και άλλη δραστηριότητα του Ρώσου πρέσβη στο νοτιοσλαβικό κράτος, όπως παρουσιάζεται από τις ανοικτές πηγές πληροφόρησης των Σκοπίων.

Ο Όλεγκ Στσέρμπακ, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων, ενισχύει τους δεσμούς με τα Σκόπια, ενώ οι Δυτικοί παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας ( για τη διαφθορά του κυβερνητικού συνασπισμού).

Στο  σλαβικό πανεπιστήμιο  του Μοναστηριού ( ή Μπίτολα) πραγματοποιήθηκε μια επίσημη τελετή παράδοσης  βιβλίων του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σολτζενίτσιν». Τα βιβλία αποτελούν δωρεά από το Ίδρυμα για το πανεπιστήμιο. Το τιμώμενο πρόσωπο από το Ίδρυμα ήταν ο ιστορικός και τραγουδιστής Βίκτορ Λεονίντοφ. Η τελετή άνοιξε  από τον  πρέσβη της Ρωσίας στα Σκόπια, Όλεγκ Στσέρμπακ.

Γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων: 

«Με τον τρόπο αυτόν, οι πρωτοβουλίες αυτές τονίζουν τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιστήμης μεταξύ της  Ρωσίας και της πΓΔΜ, τη διεύρυνση των πολιτιστικών και πνευματικών δεσμών μεταξύ των φίλων χωρών και συμμαχικών εθνών, τη στιγμή που άλλοι προσπαθούν να παρεμβαίνουν  στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους όπως είναι η «Μακεδονία»…

Οι δραστηριότητες αυτές, καθώς και αυτές που θα ακολουθήσουν, που εντάσσονται στο  ενδιαφέρον που υπάρχει από Ρωσία και ΗΠΑ για το νοτιοσλαβικό κράτος, πιστεύουμε ότι  θα μπορούσαν να αποβούν σε βάρος της Ελλάδας, σχετικά με το όνομα και τα συνακόλουθά του, εάν δεν υπάρξει άμεση και συντονισμένη διπλωματική  δραστηριότητα από την Αθήνα.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια: