Στα δυτικά Βαλκάνια και στην Ελλάδα το βάρος των μεταναστευτικών ροών










Οκτώβριος 26, 2015.


Χθες στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των  δυτικών Βαλκανίων, που βρίσκονται στον μεταναστευτικό δρόμο από την Ελλάδα προς την Ευρώπη,  θεσπίστηκαν 100 χιλιάδες θέσεις για διαμονή και φροντίδα των προσφύγων ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και από αυτές τις θέσεις οι 50 χιλιάδες αναφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια και 50 χιλιάδες στην Ελλάδα.


Μετά το σύνοδο κορυφής, χθες το βράδυ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ προέβησαν σε δηλώσεις.

Συμφωνήθηκε να αποσταλούν  επιπλέον 400 αστυνομικοί στη Σλοβενία, από χώρες της ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσουν την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Ο Γιουγκέρ και η Μέρκελ έλαβαν στη συνάντηση αυτή  τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την επίλυση της πολύ σοβαρής κρίσης των μεταναστών στην Ευρώπη και τόνισαν  τη σημαντική προσπάθεια που θα γίνει μακροπρόθεσμα για την εξάλειψη της ρίζας της κρίσης αυτής.

Στις δηλώσεις τους ανέφεραν ότι θα δημιουργηθούν ‘καυτά σημεία ελέγχου’ για τον προσδιορισμό και κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, στους οποίους δεν θα παραχωρείτε άσυλο.

Ζητήθηκε η συνδρομή  των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, της μεταναστευτικής οδού, για ανταλλαγή πληροφοριών και άμεση συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής  υποστήριξης, η οποία θα εκτιμάται μέσα σε 24 ώρες.

Η Μέρκελ υπογράμμισε την προστασία των εξωτερικών συνόρων, που εκτίμησε ότι είναι μια σοβαρή εργασία και για αυτήν πρέπει να συνεργάζονται στενά με την Τουρκία και άλλες χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα ενισχυθούν και  θα γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων από κοινού μεταξύ της Βουλγαρίας, Τουρκίας, Ελλάδας, πΓΔΜ και Αλβανίας και μαζί με την Frontex  θα καθιερωθούν οι βάσεις για την απογραφή και τον διαχωρισμό των μεταναστών.

Ένα σημαντικό σημείο είναι η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων των μεταναστών σε συνεργασία με την Europol, Interpol  και Frontex.

Στη δημιουργία 100 χιλιάδων θέσεων σε καταφύγια για τους πρόσφυγες θα βοηθήσει η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ, όπως ειπώθηκε στη σύνοδο κορυφής.

Στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής για 50 χιλιάδες μετανάστες, στα οποία θα γίνεται η καταγραφή και ο διαχωρισμός τους από τους πρόσφυγες, και στις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων θα δημιουργηθούν και εκεί κέντρα για 50 χιλιάδες μετανάστες που θα έχουν την ίδια λειτουργία, σύμφωνα με τη σερβική ‘beta’.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ