Φόβος για νέα μεταναστευτική οδό από Αλβανία σε Ιταλία






Οκτώβριος 28, 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ότι οι διακινητές των μεταναστών θα αναζητήσουν έναν θαλάσσιο δρόμο προς την Ιταλία μέσω της Αλβανίας,  εάν κλείσουν τα χερσαία σύνορα στα Βαλκάνια, όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ, με βάση αναφοράς το Ρόιτερ.


Το δημοσίευμα επικαλείται  ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχο,  ο οποίος τονίζει:

« Υπάρχει κίνδυνος η διαδρομή Αλβανία- Ιταλία να γίνει μια νέα μεταναστευτική οδός κατά τη διάρκεια του χειμώνα», ανέφερε η πηγή.


 Αλβανοί μετανάστες επιβιβάζονται κατά χιλιάδες σε πλοίο με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990

Το Ρόιτερ υπενθυμίζει ότι αυτή η μακρά  θαλάσσια διαδρομή των 80 χιλιομέτρων, πριν από δύο δεκαετίες αποτέλεσε μεταναστευτική οδός των Αλβανών κατά το μετα-κομμουνιστικό χάος στη χώρα.

Η θαλάσσια διαδρομή από τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας στην Αλβανία και κατόπιν στην Ιταλία, είναι ένας πιο σύντομος δρόμος προς την ΕΕ, αλλά το ταξίδι τους στη θάλασσα είναι επικίνδυνο την εποχή αυτή.

Στη μίνι σύνοδο κορυφής για τους μετανάστες στις Βρυξέλλες,  στην οποία συμμετείχε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, η Ιταλία δεν είχε προσκληθεί λόγω του περιορισμού του ενδιαφέροντος για τη ‘βαλκανική οδό’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ