Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου




Οκτώβριος 6, 2015.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τη Δευτέρα το βράδυ σχολίασε τη σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.


«Στις 3 Οκτωβρίου, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης πτήσης, πετώντας πάνω από ορεινές και δασώδεις περιοχές ένα ρωσικό Su-30 προκειμένου να επιστρέψει στο αεροδρόμιο «Χμέιμιμ», πέταξε για λίγα δευτερόλεπτα στον τουρκικό εναέριο χώρο», σημειώνει το Ίντερφαξ αναφερόμενο σε δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας, αντιπτέραρχου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από επαλήθευση, έλεγχο και ανάλυση των αντικειμενικών δεδομένων, η ρωσική αεροπορία έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία για την πρόληψη τέτοιων συμβάντων στο μέλλον.

Ο Κονασένκοφ ανέφερε ότι η αεροπορική βάση «Χμέιμιμ» είναι περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας- Τουρκίας. Υπό συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες η προσγείωση στο αεροδρόμιο γίνεται από το βορρά. «Αυτό το περιστατικό είναι το αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή. Θα πρέπει να αναζητούν τρόποι να αποφεύγετε αυτό», είπε ο αντιπτέραρχος.

«Όσον αφορά τις πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών την Κυριακή από άγνωστα μαχητικά Mig 29, η ρωσική αεροπορία δεν έχει την παραμικρή σχέση», πρόσθεσε.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα (χθες) το πρωί, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον  Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία ενάντια στην παραβίαση των συνόρων από τη Ρωσικής Πολεμική Αεροπορία. Η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία, αργότερα, επιβεβαίωσε ότι η παραβίαση είχε πραγματικά γίνει.

Το συμβάν με το ρωσικό αεροπλάνο προκάλεσε την σκληρή αντίδραση του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία καθόρισε τις ενέργειες αυτές «επικίνδυνες» και κάλεσε τη Μόσχα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί παρόμοια παραβίαση στο μέλλον.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ