Χάρη στη Ρωσία η Τουρκία γυρίζει πάλι προς τη Δύση




Οκτώβριος 9, 2015.





 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε την ΕΕ και σκεφτόταν έντονα να ενωθεί με τη Ρωσία και την Κίνα στη «Σαγκάη 5».


Οι σύμμαχοί της,  φοβόντουσαν  ότι θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά πολιτική η Τουρκία.

«Ωστόσο, λόγω της κρίσης στη Συρία και τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, η Τουρκία ψάχνει εκ νέου μια επαναπροσέγγιση με τη Δύση, τουλάχιστον στρατηγικά», γράφει ο Τόμας Σάϊμπερτ (Thomas Seibert) στις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel.

Έτσι η Άγκυρα «χαίρεται τις δηλώσεις  αλληλεγγύης των εταίρων, δηλαδή,  ότι το ΝΑΤΟ θέλει να ανακατανείμει δυνάμεις στην Τουρκία».

Σε απάντηση των βομβαρδισμών στη Συρία, η κυβερνητική πολιτική της Άγκυρας σχεδόν σε καθημερινή βάση «επαινεί» τη νατοϊκή υποστήριξη.
Έτσι, η Ρωσία δεν έχει παραβιάσει μόνο τον τουρκικό, αλλά επίσης, και τον νατοϊκό εναέριο χώρο, όπως ειπώθηκε από τον Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο εξωτερικό.

Τώρα, χάρη στη βοήθεια του ρωσικού στρατού, ο επικεφαλής της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου την ανατροπή  προσπαθεί ο Ερντογάν επί χρόνια, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξηγεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Την ίδια στιγμή,  η ρωσική επέμβαση έχει καταστήσει εξαιρετικά απίθανη μια άλλη τουρκική πρωτοβουλία, δηλαδή την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Και οι δύο στόχοι του Ερντογάν ξαφνικά φαίνονται να καταρρέουν  εξαιτίας της Ρωσίας.

Η Τουρκία εξαρτάται από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν βλέπει το θέμα αυτό ως ‘μονόδρομο’.

«Η Ρωσία πρέπει να προβληματισθεί σχετικά με τις πράξεις της», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί να βρει προμηθευτές.
Επιπλέον ο Τούρκος ηγέτης αμφισβήτησε τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.

«Το αποτέλεσμα είναι ο Πούτιν με την συμπεριφορά του οδήγησε την Άγκυρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα στη Δύση, που τελευταία είχε τάσεις απομάκρυνσης», σημειώνει ο Σάϊμπερτ.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ