Γερμανική επίπληξη στα Σκόπια




Οκτώβριος 30, 2015.

Ο Γερμανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και τις χώρες EFTA,  Έρνστ Ράινχελ, κάλεσε τον πρέσβη των Σκοπίων στο Βερολίνο, Σάσο Μαρκόφσκι, για συνομιλία στο Υπουργείο Εξωτερικών.


Σε αυτήν την συζήτηση, γράφει το αλβανικό πρακτορείο των Σκοπίων ‘INA’, μεταφέρθηκε στον Μαρκόφσκι «η ανησυχία και η απογοήτευση» της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης για  τη συμφωνία Πέρζινο, που εξακολουθεί να απουσιάζει από την  πολιτική ημερήσια διάταξη των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στα Σκόπια, η ίδια νουθεσία έγινε και από τους πέντε πρέσβεις με δηλώσεις τους στις 27 Οκτωβρίου, ότι δηλαδή, το κύριο κόμμα της συγκυβέρνησης, το VMRO DPMNE, πρέπει  να επιδείξει την αναγκαία βούληση και όσο το δυνατόν γρηγορότερα να εφαρμόσει την εποικοδομητική συμφωνία της 2ας Ιουλίου αλλά και αυτής της 15ης Ιουλίου με την αντιπολίτευση.

«Ο σκοπός της συμφωνίας είναι απόδοση ισότιμης πρόσβασης σε όλα τα πολιτικά κόμματα για τις επερχόμενες εκλογές,  με την εφαρμογή των συστάσεων για μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στη λεγόμενη ‘έκθεση Πριέμπε’. Επίσης, ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, να μην δημοσιεύσει περαιτέρω τα ηχογραφημένα τηλεφωνήματα που είναι προϊόντα υποκλοπής», όπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η πρόσκληση αυτή, του πρέσβη των Σκοπίων στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, είναι μία από τις πιο σοβαρές μορφές διπλωματικής έκφρασης δυσαρέσκειας από ένα κράτος σε ένα άλλο και  στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία έδειξε τη δυσαρέσκειά της στις πολιτικές εξελίξεις των Σκοπίων (με την αδιαλλαξία του Γκρούεφσκι).
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ