Η εφημερίδα ‘The Guardian’ καυτηριάζει τα Σκόπια




Οκτώβριος 31, 2015.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» φιλοξενεί δημοσίευμα στο οποίο χαρακτηρίζει τα Σκόπια ως μια πόλη ‘κιτς’, καθώς περιγράφει τις γέφυρες που έχουν γεμίσει από αγάλματα ηρώων, συγγραφέων και καλλιτεχνών, στο έργο που έχει την ονομασία «Σκόπια 2014», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


 «Το έργο έχει δύο στόχους: ο πρώτος είναι να φέρει τουρίστες μέσα από μια προσπάθεια να συμμετέχει στην ιστορία της γειτονικής Ελλάδας και ο δεύτερος  να προκαλέσει  πατριωτικό ενθουσιασμό στο σλαβικό στοιχείο. Έχει κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα και τονίζει  τις ανησυχίες των πολιτών για το υψηλό κόστος του δημόσιου χρήματος που δαπανήθηκε, αλλά και για την ποιότητα του έργου, καθώς και την αγνόηση των Αλβανών, στην πρωτεύουσα της χώρας.



Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών, καθώς οι τελευταίοι αγνοούνται τελείως από το πολυδάπανο έργο της αναμόρφωσης του κέντρου της πρωτεύουσας.

«Στην παλιά πόλη υπάρχει το Παζάρι, πολλά σοκάκια και τζαμιά της μουσουλμανικής κοινότητας των Αλβανών,  που καταλήγουν σε ένα παλιό  φρούριο. Πίνουν τούρκικο καφέ, μέσα σε μια αρχιτεκτονική που μοιάζει με τη Μέση Ανατολή, η οποία, όμως περιβάλλεται  από την πρόσφατη κλασική αρχιτεκτονική του «Σκόπια 2014, αποτελώντας έτσι  ένα από τους πιο ασυνήθιστους τουριστικούς προορισμούς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ